Заплатите, които са били забавени на лекарите и персонала на болницата в Ловеч, ще бъдат изплатени до края на настоящия месец. Това е заявил управителя на здравното заведение д-р Георги Васев, предаде БНР.

Над половин милиард лева дължат болниците

Над половин милиард лева дължат болниците

Болниците във Видин, Бургас и Стара Загора също имат големи дългове

От 2012 година насам задълженията на МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" в Ловеч започват да се покачват. Стана ясно още, че към момента заведението има задължения на стойност над 6 млн. лв., а покриването на тези задължения чрез кредит с участието на общините не е вариант, защото общината и банките не могат да бъдат гаранти.

Проблемите в болницата започнали през 2006 година, когато е бил подписан договор за външни услуги с частната лаборатория "Кардиолайф". С този договор около 90% от парите от клиничните пътеки за кардиологични услуги в болницата са постъпвали в частната лаборатория, като за държавното здравно заведение са оставали едва 10%.

Прокуратурата проверява договорите на МБАЛ Ловеч

Прокуратурата проверява договорите на МБАЛ Ловеч

МЗ отпуска средства за закупуване на апаратура, за ремонт на покрива и за стерилизационна

Договорът е бил подписан докато министър на здравеопазването е бил проф. Радослав Гайдарски от БСП. На среща, която се проведе тази седмица, Гайдарски отрече лично да е подписвал този договор и обясни, че би трябвало според договора разпределението на приходите да е въпрос на договорка между ръководството на болницата и лабораторията. Други болници също имали договори с частната лаборатория.

Лекарите в болницата в Ловеч получиха заплати и за месец май

Лекарите в болницата в Ловеч получиха заплати и за месец май

Болницата е разплатила и дълговете си към доставчици и кредитори