Прокуратурата проверява ощетявана ли е държавата чрез договори между МБАЛ Ловеч и частна болнична структура.

На 17 юли министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е изпратил до главния прокурор писмо за установяване ощетявана ли е държавата в полза на частен интерес чрез договорите за дейност между МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", Ловеч и частна структура, съобщи заместник-министър Лидия Нейчева на среща с ръководството и служителите на областната болница.

Тя обясни какво е предприело здравното министерство за стабилизиране на ловешката болница, като не скрива разочарованието си от мениджмънта на болницата.

"Не е нормално месечното възнаграждение на някои лекари тук да достига 4 хил. лв., не е нормално служители да идват на работа с плащани от болницата таксита, както и декапитализирано дружество да поддържа девет етажна сграда, нито пък областна болница да не работи по пътеки за долекуване. Това се преустановява. Сменяме политиката", коментира тя.

Лекарите в болницата в Ловеч получиха заплати и за месец май

Лекарите в болницата в Ловеч получиха заплати и за месец май

Болницата е разплатила и дълговете си към доставчици и кредитори

Заместник-министърът представи новия борд на директорите с председател Даниела Коларова, финансист от София. За изпълнителен директор е избрана д-р Анка Георгиева, която до сега е завеждала Диализното отделение на болницата.

Бордът вече е приел да връща половината от възнагражденията си в касата на болницата под формата на дарение, както и ежемесечно да изнася отчет за работата си и за финансовото състояние на ЛЗ, посочи Нейчева като контрапункт на отношението на местната общественост към проблема с болницата.

"Не може три месеца да търсим магистър-фармацевт и никой да не се наема да помогне на града си, на пациентите и на колегите си. Осигуряваме дарения на лекарства и консумативи, а тук няма кой да подпише получаването им", коментира тя.

С помощта на областния управител Георги Терзийски в болничната аптека е назначен магистър-фармацевт, а даренията ще продължат да идват, стана ясно от думите на заместник-здравния министър.

До дни ще бъдат изплатени заплатите за месец юни и 40% от юлските, а в края на октомври служителите ще получат възнаграждения за месец август и остатъка от юли.

Факт е и първият транш от кредита, който УМБАЛ "Св. Иван Рилски" отпусна на болницата в Ловеч. С него ще бъдат изплатени част от задълженията на лечебното заведение, за да се излезе от спиралата "запор след запор". Същевременно министерството търси вариант за цялостно погасяване дълговете на ЛЗ.

Вдигат запора над болницата в Ловеч, заяви здравният министър

Вдигат запора над болницата в Ловеч, заяви здравният министър

Заплатите на медицинските лица ще бъдат изплатени

В Ловеч ще бъде доставен нов скенер, а МЗ отпуска капиталови средства за закупуване на лапароскопска и ендоскопска апаратура, за ремонт на покрива и за стерилизационна. След това министерството ще изпълни обещанието си утвърдени имена в медицината да работят с колегите си в отделенията на ловешката болница.

В Ловеч зам.-министър Нейчева посети и Центъра за спешна помощ, където разговаря с дежурния екип и получи информация за колаборацията на ЦСМП с органите на реда.