Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца и да завърши до пет месеца, вместо първоначално предвидените седем. Това стана ясно по време на работна среща, свикана от министър-председателя Димитър Главчев в Министерския съвет, с участието на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и експерти от двете ведомства, съобщи Пресслужбата на правителството.

Съкращаването на срока ще изисква максимално интензивна работа през летните месеци, за да може основните дейности по премахване на старите постройки и разчистването на терена да бъдат извършени до зимата. Това ще позволи приключването на тежката работа преди излизането на безплатния анализ на Европейската инвестиционна банка в началото на следващата година. Анализът ще определи структурата, отделенията и капацитетът на новата болница.

Премиерът Главчев възложи на здравното министерство да проучи възможностите за ускорено изготвяне на анализа, дори с цената на правителствено финансиране. Освен това, с МВР и Столична община ще се уточни регулирането на движението във връзка с извозването на отпадъците от обекта.

Паралелно с това се работи и по доизграждането на околовръстния път на София, който ще осигури необходимата транспортна връзка за болничния комплекс.

Стартира първата копка за изграждането на Националната детска болница

Стартира първата копка за изграждането на Националната детска болница

Започна събарянето на стари сгради