Националният център по наркомании в столицата няма да бъде закрит, а ще стане част от по-голяма структура, която се занимава с проблемите на общественото здраве, съобщи bTV.

Taка от здравното министерство обясняват проекта за правителствено постановление, които предизвика много реакции.

В социалните мрежи се появиха твърдения, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма.

Директорът на центъра д-р Пламен Попов заяви пред bTV, че "прозира личностов, а не професионален подход" по отношение на съдбата на центъра.

Той е на мнение, че опитът да се закрие центъра е довело до напускането на много специалисти, а привличането на по-млади кадри е затруднено от ниското ниво на заплащане.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова смята пък, че  злоупотребява с болна за обществото тема. 

Тя е категорична, че метадоновата програма няма да бъде засегната, а също така и няма да бъде закрита единствената у нас лаборатория, която следи динамиката на заразяване с ХИВ и хепатит сред зависимите.

Закриват Националния център по наркомании

Закриват Националния център по наркомании

Прехвърлят 5 щатни бройки в НЕЛК

Всички специални звена ще минат към Националния център за обществено здраве и анализи.

Йорданова подчерта, че за първи път проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението.

Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало" коментира, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант.

"Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве".

Припомняме, че само преди два дни излезе поставновление на Министерски съвет, където се съобщава, че се предвижда закриване на Националния център по наркомании.