Смяната на директора на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. Бранимир Спасов е заради проверка, която е установила нередности в болницата. Проверката е извършена от Министерство на здравеопазването (МЗ), което се очаква да обяви и официално причините. Документите по проверката се очаква да бъдат предадени на МВР. Това обяви по време на Комисията по здравеопазване в парламента днес съветникът на министъра на здравеопазването д-р Васил Пандов.

По въпроса как работещите в здравното заведения ще получат заплатите си - той каза, че до вписването на новото ръководство, трябва старото да уреди въпроса, ако не - по въпроса трябва да се търси Главна инспекция по труда.

Спасов коментира по-рано, че заповедта за отстраняването от поста му е била връчена на 6 април 2022 г., след извършен одитен доклад, с който той не е бил запознат.

Той каза още, че няма правомощия и право да подписва заплати.

Според предварителния финансов отчет на болницата лечебното заведение приключва 2021 г. с печалба от над 2 млн. лв., за първото тримесечие на 2022 г. печалбата е над 500 хил. лв. Мандатът на изпълнителния директор на болницата е три години, като проф. Спасов е бил назначен за директор на 15 септември 2021 г.

Бранимир Спасов оглавява Етичната комисия по трансплантация

Бранимир Спасов оглавява Етичната комисия по трансплантация

Министерският съвет определи и членовете й

По-късно от МЗ уточниха, че вече са изпратили до директора на ГДНП сигнал във връзка с проверката, при която дирекция "Вътрешен одит" към министерството е констатирала, че през последните две години болницата е бракувала голямо количество скъпи лекарствени продукти, приложими при лечение на пациенти с хематологични заболявания. Заради установеното министър Сербезова, в качеството си на едноличен собственик на капитала на дружеството, е извършила промяна в състава на съвета на директорите на болницата, която ще влезе в сила след вписването й в Търговския регистър.

По отношение на притесненията, че работещите в лечебното заведение няма да получат заплатите си заради смяната в съвета на директорите, от МЗ информират, че проф. Спасов продължава да е изпълнителен директор до вписването на промените в Търговския регистър и има всички правомощия, свързани с управлението на дружеството. От Министерството на здравеопазването уверяват, че няма да има период, в който дружеството да остане без легитимно ръководство, тъй като вписаният съвет на директорите управлява до момента на вписване на новоизбраните членове на съвета. От МЗ уточняват, че няма правна пречка Спасов да извърши необходимото за заплащане на възнагражденията на персонала, както и другите належащи действия, свързани с безпроблемното функциониране на лечебното заведение.

Вписването на новите членове на съвета на директорите се очаква да се случи в рамките на няколко дни, като необходимите документи са подадени в Търговския регистър.

До провеждането на конкурс, като изпълнителен директор предстои да бъде вписана д-р Галя Кондева - Мънкова, която и към момента е член на съвета на директорите.