Не се страхуваме, на бойна нога сме. В това увери директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов. Лекарите ръкопляскат на хората, които са си останали у дома, не от страх, а от грижа.

В момента не можем да разхлабваме мерките, подчерта той пред БНТ. Щабът обаче трябва да каже дали е време за разхлабване на мерките.

В следващите 2-3 седмици той очаква удвояване и утрояване на заразените. Трябва още търпение, категоричен е Балтов. Трябва да издържим поне до 13 май, заяви още той. Рискът остава, прогнозира шефът на "Пирогов". Разхлабване може би ще има, но още е рано, подчерта професор Балтов. Според него е ясно, че спазването на мерките води до понижаване на случаите.

Прогнозата му е, че след десет дни ще усетим великденското пътуване и това щяло да се усети в малките населени места не в София.

41 са пациентите в "Пирогов". Осем са в крайно тежко състояние на апаратна вентилация. 23 са починалите в болницата до този момент, като повечето от тях са с придружаващи заболявания. В "Пирогов" се лекуват много тежките случаи на коронавирус, по думите на Балтов, така че статистиката с починалите е нормална.

Четирима са заразените медици в болницата. Те не са в тежко състояние. Заразили са се по време на работа. Има още около 15 души медицински персонал, които обаче са се заразили навън, а не в болницата. Ще се започне и масово тестване на медиците в "Пирогов" по системата на пуловете.

Болницата работи на 1/3 от капацитета си, спешните операции не са спрени, но планови се отлагат.