С настъпването на есенно-зимния сезон броят на респираторните инфекции се увеличава. Само от проведените прегледи за вчерашния ден са открити 6 пневмонии, от които 4 при деца. За това предупреди д-р Гергана Николова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според нея обезпокоителното е, че много често пациентите решават, че могат да се лекуват сами. Много неприятно е, че българинът преценява и мисли, че може да се лекува сам. Освен това може да си купи всеки един антибиотик от аптека без рецепта, негодува медикът.

Това води до неприятни усложнения. Вчера при лекарката дошла пациентка, която пила три дни един антибиотик, после пет дни друг. Сама си го е назначила, закупила и сама си го е решила, че точно този антибиотик трябва да приема.

"Това са случаите, в които пациентът решава, че може да си играе с най-ценното, което има - собствения живот", акцентира д-р Николова.

Тя даде пример, че много често хората казват на лекарите, че давали антибиотици на децата си, защото именно от определен антибиотик минал грипът на съседското дете. "Това, че на Иванчо му е минало, не значи, че на Герганка ще и мине", констатира лекарят.

По думите й, удачен е периодът през октомври, ноември и до средата на декември да се направи ваксина срещу гриповете. Тогава, когато епидемията чука на врата вече няма никакъв смисъл от нея, посочи медикът. Според нея трябва да има профилактика и превенция на ваксините. Поставянето и провеждането на ваксините, борбата с епидемиите и заболяванията са част от националната сигурност, подчерта д-р Николова.

Дали ще променим начина на живот, хранене и противогрипна ваксина са неща, които са много комплексни. Хората трябва да се посъветват с личните си лекари кое е най-доброто, но е хубаво, когато има пряк контакт с много хора в работата си, да бъде поставена ваксината си, защото от рискът от заболяване е по-голям, предупреди д-р Николова.