На 7 и 8 март ще бъде проведена кампания по кръводаряване в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и НЦТХ. Университетската спешна болница стартира кампанията сред своите служители, за да подпомогне сериозната нужда от кръв за пациентите си. От 8.30 до 13.00 ч. в двата дни, желаещите да дарят кръв ще могат да го направят в рапортна зала "Емил Таков", ет. 2 (над спешното отделение) в болница "Пирогов", съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Да дарят кръв също могат и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора, желаещи да подарят шанс за живот. Дарител може да стане всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Дарителят не трябва да е приемал медикаменти поне 48 часа преди процедурата. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. От болницата припомнят, че 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота. Количеството кръв се възстановява за по-малко от 24 часа.

Началникът на Отделението по "Трансфузионна хематология" д-р Евгения Шурлиева припомни, че в световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм. Друга полза от даряването на кръв е и увеличаването на защитните сили на организма. Даряването на кръв е бързо, безопасно и полезно, посочват от центъра.

250 000 души са потърсили помощ в "Пирогов" през 2022 г.

250 000 души са потърсили помощ в "Пирогов" през 2022 г.

На около 50 000 от тях им се е наложило да останат за болнично лечение