В болниците липсват важни лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, съобщава БНР. Причината е, че те не са разрешени за употреба у нас.

За липсващите медикаменти алармира сдружение "Лимфом".

Припомняме, това е поредният подобен сигнал, след като в началото на месеца стана ясно, че са подадени три сигнала за липсващи лекарства за онкоболни.

По информация на председателя на сдружението Пиринка Петрова общо осем лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, които се прилагат в болниците, липсват повече от година.

Отново липсват лекарства за онкоболни показва платформа

Отново липсват лекарства за онкоболни показва платформа

82 сигнала за липсващи лекарства са подадени на платформа

Министерство на здравеопазването вече е уведомено за проблема.

Лекарствата не са разрешени в страната, нямат утвърдена цена или тя е заличена и се закупуват от болниците по специален ред.

Петрова обаче посочва, че не всички здравни заведения имат тези финансови възможности. По нейни думи някои болници ги купуват и лекарствата остават за тяхна сметка, в други случаи пациентът им ги заплаща, а понякога директно се казва на пациента какво лекарство му е необходимо и той трябва сам да си го набави от чужбина.

Относно подадения сигнал от здравното министерство поясниха, че само едно от липсващите през последната половин година лекарства има редовни доставки в болниците.

От сдружение "Лимфом" настояват въпросните медикаменти отново да се заплащат от НЗОК.

Подаваме сигнали за липсващи лекарства на нов сайт

Подаваме сигнали за липсващи лекарства на нов сайт

Много от медикаментите у нас са на санитарния минимум