В дома за стари хора "Възраждане" в Русе, където през лятото пламна огнище на Ковид инфекцията, няма нито един ваксиниран, съобщи БНТ.

Причините са недостатъчното количество ваксини и здравословното състояние на повечето възрастни.

В дом "Възраждане" са настанени 170 души. Повечето от тях не желаят да се ваксинират, притесняват се от евентуални усложнения.

86 души от дом "Възраждане" в Русе са излекувани от COVID-19. Някои от настанените заявяват, че ще пропуснат имунизация, защото имат придружаващи заболявания.

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

Заразени са петима обитатели, две санитарки и шофьор

"Голяма част от нашите потребители са със съпътстващи заболявания и това налага тяхното консултиране с личните лекари, за да получат повече информация, доколко е безопасно да се ваксинират", пояснява директорът на дом за стари хора "Възраждане" Ани Венкова.

Организацията по масовото ваксиниране в дома се усложнява и по други причини.

"Някои имат изисквания да бъде определена ваксина, затова в момента не са предприети действия. Трябва да имаме съгласието и на техните близки, когато те са поставени под запрещение и това е процес, който изисква по-дълъг период от време", заявява директорът на Дирекция "Хуманитерни дейности" Катя Петрова.

Правят изолационен сектор в дома за стари хора в Русе

Правят изолационен сектор в дома за стари хора в Русе

69 са вече излекуваните във "Възраждане"

В социалното заведение противоепидемичните мерки не са разхлабвани. Разрешени са само разходките в двора. Възрастните хора вече цяла година са в изолация, което се отразява на психиката им.

В другите две социални заведения в Русе ваксинацията е в ход. В дом "Приста" 50 процента от възрастните с деменция са получили първа доза, а в дома за хора с физически увреждания "Милосърдие" вече всички са имунизирани дори с втора доза.