"Авторите на тези документи дали са мислили, че в десетгодишния хоризонт ще управляват различни политически сили? Необходимо е изграждане на консенсусно виждане за развитието на здравната система, за да може което и правителство да е на власт, то да не може да излезе от рамките на тази стратегия.Констатациите в много от направленията са верни, но конкретни решения на съществуващи проблеми не се виждат".

Това коментира пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър, по повод Националната здравна стратегия за периода 2021 - 2030 година, публикувана за обществено обслужване.

Рейтингова система на болниците и обвързването на финансирането с качеството на лечението, преструктуриране на болници. Това са част от промените, които предвижда проект на стратегията.

"Проблем е какво ще правим с многото болници в три-четири големи градове. Ако вървим по пътя, който ни чертае сегашната стратегия, трябва да закрием всички общински болници, голяма част от областните болници. Ще концентрираме цялата болнична помощ в три-четири големи градове в страната? При този финансов статус на населението и при тези никакви транспортни връзки, запита Виткова.

По думите ѝ няма нито дума за търговския статут на цялата здравна система и за лекарите. Констатираме, че имаме свръххоспитализации, които самата система индуцира, тя индуцира обороти, защото срещу оборота стоят пари. Как ще намалим този оборот в болниците, как ще намалим свръххоспитализациите при наличие на толкова много болници и при търговския статут на мрежата, който налага оборот, за да се вземат пари", допълни още д-р Виткова.

Тя е категорична, че в общия документ няма визия и няма промяна във философията на структуриране и на определяне на системата.