Отличеният за "Лекар на годината" от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Благоевград д-р Георги Алексиев е уволнен.

Освобождаването на бившия началник на хирургичното отделение в Сандански от болницата стана повод за обществено недоволство в града и само за 2 дни десетки се обявиха в негова подкрепа в социалните мрежи. Днес в Сандански хората излязоха и на протест с искане специалистът да бъде върнат на работа.

Искаме да върнем д-р Алексиев в хирургията, защото се нуждаем от него, заявиха пред Би Ти Ви протестиращи. Според тях без него отделението по хирургия в града няма да е същото.

"Сигурно няма друга такава държава, в която хора като д-р Алексиев се съкращават", категоричен беше човек, опериран от експерта.

"Преди 8 години бях прострелян в сърцето. Доктор Алексиев е един истински професионалист и неговия екип в хирургичното отделение. Той ме дари с втори живот, за което аз съм му много благодарен. Тук сме, за да му благодарим. Той създаде един прекрасен екип в хирургичното отделение в Сандански. Не може да се постъпва така с един истински професионалист, отличен с "Лекар на годината" за 2018 година", разказа друг негов пациент.

Стана ясно, че специалистът е уволнен не заради лекарската си дейност, а заради лошото си отношение спрямо персонала и пациентите си.

По думите на управителя на болницата в Сандански д-р Илия Тонев, уволнението на специалиста е заради неговия труден характер и лошото му отношение към пациентите. Според протестиращите обаче той е изявен специалист и мотивите за неговото уволнение не са сериозни.

Самият д-р Алексиев коментира освобождаването си с думите, че това е прецедент, който едва ли може да се случи в нормална европейска държава. При уволнението му управителят на здравното заведение е посочил, че няма забележки към него като професионалист.

"Аз съм спасявал два пъти живота му, както и този на майка му. Каза ми, че съм по-груб в изразите, карал съм се с персонала. Но аз това като съм го правил, съм го правил във връзка с естеството на работата и професионализма, защото хирургията е вземане на решения - за да вземеш едно решение човек да живее или не, трябва да си смел", разказа той и допълни, че в такива моменти човек може да изпуска нервите си, но това не може да бъде основание за освобождаването на доказан специалист.

Протестиращите не можаха да предвидят докога ще продължат демонстрациите им.

Да не чакаме от болницата да започнат да излизат трупове, за да се усетят управителят на болницата и кметът на Сандански каква грешка са направили, като са го уволнили, призова пациент на лекаря, който сподели, че само преди 8 дни Алексиев го е върнал към живота.