В Ямболска област не можело да бъде обособена болница за лечение само на Covid пациенти. При критична ситуация ще бъдат разкрити още 20 легла в областната болница, съобщи БНР.

101 са отчетените за последното денонощие положителни проби в Ямболска област, като това е най- големият брой от началото на пандемията.

Заболеваемостта вече приближава 600 на 100 000 души население, а ситуацията се усложнява заради многото инфектирани в домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско.

Половината от обитатели на дома за стари хора в село Болярско са с COVID-19

Половината от обитатели на дома за стари хора в село Болярско са с COVID-19

След потвърдени PCR тестове

Четирите лечебни заведения на територията на областта са разкрили максимален брой Covid легла.

Областната болница не може да се преустрои само за лечение на коронавирус, тъй като е единствената, която поддържа спешност, обясни зам.- директорът д-р Валентин Вълчев.

"Всяко едно увеличение на леглата ще започне да пречи в някаква степен на функционирането на други отделения. Можем в някаква черезвичайна ситуация да разкрием още 15 или 20 легла, но това е максимума", поясни той. 

В частната болница в Ямбол и общинската в Елхово не могат да разкрият допълнителни легла, заради липсата на персонал, а в кардиологичната са Covid леглата са само за техни пациенти.

Няма да има Covid-болница и във Велико Търново и Перник

Няма да има Covid-болница и във Велико Търново и Перник

Условията не позволяват