В област Велико Търново е невъзможно да има болница единствено за пациенти с коронавирус и препоръките на министъра на здравеопазването са неприложими. С това решение излезе тази вечер Областният оперативен щаб, цитиран от БНР.

От всички лечебни заведения в областта вече са дали становищата си.

Единствената болница, която може да осигури условия за лечение по всички терапевтични и хирургични профили, е Областната болница във Велико Търново, но седем от отделенията ѝ са с Covid болни.

Областният щаб също така взе решение за затваряне на пенсионерските клубове.

Няма да разкриват COVID-болница в Русе

Няма да разкриват COVID-болница в Русе

Двете университетски болници нямали възможност да отделят персонал

Същото се отнася и за пернишките болници. Според областния управител Емил Костадинов, ако многопрофилната болница бъде превърната изцяло в COVID- болница, то останалите болни трябва да бъдат пращани в София, предаде БНР.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че в Русе няма да бъде разкрита COVID болница. Това стана ясно след среща между управителите на здравните заведения и Областния кризисен щаб.

Причината е, че двете университетски болници нямат възможност да отделят персонал, има много заразени лекари, медицински сестри и санитари.

Oсвен това лимитът на COVID леглата в русенска област е 329, а на лечение са 405 заразени пациенти. Единственото възможно решение е легловата база и в двете болници да бъде увеличена до 50%.

МБАЛ - Исперих ще стане изцяло COVID болница при необходимост. Това реши Областният кризисен щаб в Разград.

Правят МБАЛ-Исперих изцяло COVID болница

Правят МБАЛ-Исперих изцяло COVID болница

Решението ще влезе в сила, ако заболеваемостта в региона достигне 600 на 100 000 души население

Решението ще влезе в сила, ако заболеваемостта в региона достигне 600 на 100 000 души население. При такава ситуация МБАЛ - Кубрат ще бъде "чиста" болница или лечебно заведение само за незаразени с коронавирус пациенти, а МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Разград ще осигури 20% от капацитета си за лечение на хора с COVID-19.