Напълно е възможно, и такова е очакването, вариантът Омикрон да направи така, че по-малко хора да влизат в болниците - така ще се натовари по-скоро доболничната помощ. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на спешната болница "Пирогов" доц. Спас Спасков по повод рекордния брой новозаразени у нас за денонощие.

Той посочи, че се отварят много COVID кабинети в клиниките, където се обръща внимание както на активните случаи, така и на пациенти с постковид синдром.

Болниците са в пълна готовност да поемат Омикрон

Болниците са в пълна готовност да поемат Омикрон

Те искат да участват в преговорния процес за бюджета на НЗОК

Относно разногласието между доц. Атанас Мангъров и здравното министерство доц. Спасков подчерта, че споровете между медици трябва да се водят на професионално равнище - конференции и семинари. Те разколебават хората, които започват да не вярват и на двете страни, предупреди той.

По негови думи ваксинацията много прилича на застраховките.

"Единствените застраховки, при които имаме широко покритие - това са задължителните - застраховка "Гражданска отговорност". За различни бедствия - наводнения, пожари и пр. всеки си казва "Мен няма да ме стигне, а ако се случи - държавата ще ми помогне", коментира медикът.

11 181 нови случая на коронавирус, 24.33% от тестовете са положителни

11 181 нови случая на коронавирус, 24.33% от тестовете са положителни

Активните случаи са 170 095...

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%