С наближаването на сезона на гриповете от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари напомнят да се ваксинираме. Пикът на вирусните грипове е през месеците януари - февруари, така че има време за ваксини, увери доц. Любомир Киров по време на пресконференция в БТА.

Доктор Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, подчерта, че ключовата роля за кампанията по ваксинация е на общопрактикуващите лекари, тъй като те имат най-чест контакт с пациентите и могат да ги посъветват да се ваксинират.

Кунчев изтъкна, че въпреки наличието на слабости грипната ваксина е единственото защитно средство срещу грипа. Един от негативите й е, че създава имунитет само срещу трите щама на грипа, така че няма как хората да се предпазят на 100%, но пък ако им се случи да се разболеят - болестта ще мине по-леко.

Специалистите напомнят и симптомите на грипа - той започва с рязко повишаване на температурата до 39-40 градуса, силно главоболие, болки в очите, мускулите, зачервено гърло и суха кашлица. Заболяването продължава между 7 и 10 дни.

От Националната сдружение стартират кампания за повишаване на информираността на противогрипната ваксинация сред медицинските специалисти в България, тъй като и те са изложени на голям риск при контакта си с пациентите.

По данни на Световната здравна организация грипът ежегодно засяга между 5 и 10% от възрастните и 20 - 30% от децата.
При по-малките обаче грипът протича по-леко отколкото при възрастните.

В резултат на грип и усложнения годишно умират между 250 хиляди до 500 хиляди души. До 90% от смъртните случаи, свързани с грип, са при хора над 65-годишна възраст, сочат данните на СЗО.

Специалистите напомнят и кои са по-уязвимите и застрашените от грипа групи - хронично болните хора, малките деца, здравните професионалисти, бебета, възрастните над 65 години и бременните жени.