Днес сме втори най-висок ден след рекорда по брой на нови заразени с коронавирус. Според доктор Александър Симидчиев вълната в момента дори още не е Омикрон, а е Делта. Омикронът не е имал време да се разпространи достатъчно. Това е опасно, тъй като щамът Делта причинява тежко боледуване, предупреди пулмологът.

На въпрос дали здравната система ще се справи, Симидчиев заяви: "Системата ще направи каквото може."

6766 нови случаи на COVID-19 у нас - 13% от тестовете

6766 нови случаи на COVID-19 у нас - 13% от тестовете

6766 са новите случаи

Това, което правим в момента, все още е "малко след после" - системата трябва да организира, така че всеки, който желае, да може да се ваксинира лесно и бързо, подчерта Симидчиев по повод опешките, които се виждат пред ваксинационните центрове. Той отново бе категоричен, че ваксинацията пази от тежко боледуване и тежки и дълготрайни последствия.

Според депутата от "Демократична България" няма никакво значение въпросът дали ще се ожесточават мерките, при положение, че не спазваме и по-леките въведени в момента.

Важно е да не живеем постоянно на ръба от опасността за локдаун, подчерта още Симидчиев и обясни, че несигурността влияе и на икономиката, и на психиката ни, а това означава и на цялото общество.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%

По темата за въвеждането на зеления сертификат в Народното събрание, депутатът, който е и член на здравната комисия, подчерта, че именно тя е водещата, а тя прие вчера правилото. Реално и там хората са преобладаващо лекари и специалисти. Целта е да направим парламента безопасно работно място, а не да "сваляме" или "принизяваме" депутатите.

Депутатите са високорискови - те пътуват много из страната, а след това работят и в затворени пространства.

Информационна кампания ще има в момента, в който се уреди да има финансиране. Трябва да има структурирана кампания по медиите, а не да си говорим насам - натам, това правим вече две години и няма ефект, смята Александър Симидчиев.

Сербезова не прогнозира поведението на Омикрон в страна с едва 30% ваксинирани

Сербезова не прогнозира поведението на Омикрон в страна с едва 30% ваксинирани

Здравният министър се надява на пълен мандат, за да има сериозни реформи