Заболяваемостта от коронавирус е на много ниски нива, страната е във фаза 0 по ендемичния план и няма нужда Министерство на здравеопазването да издава заповеди за ограничения. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя поясни, че така или иначе единствената мярка е била носенето на маски в болници и МЗ смята да издаде указание към директорите на здравни заведения да продължи носенето на маски заради грип, респораторни вируси.

Проф. Христова уточни, че започва разпространение на сух вариант на "омикрон" и той се разпространява над 30% в Западна Европа, очаква се да вдигне отново заболяваемостта, но не и да има епидемия.

От днес отпадат задължителните COVID мерки

От днес отпадат задължителните COVID мерки

Решението е взето на консултативен съвет при министъра на здравеопазването

"Тепърва ще берем усложненията на COVID-19, тъй като се забелязва, че дори и при леките случаи, има тежки усложнения", посочи още веднъж Ива Христова. Тя очаква нови варианти, но вече без големи усложнения.

Специалистът коментира, че в момента има високо ниво на остри респираторни заболявания - парагрипни, които засягат горните дихателни пътища с пневмония.

"Очаква се по-силна вълна на грип от последните две години, вече има единични външни случаи, доказан е първи случай на грип", обясни проф. Христова. "Важно е да се отбележи, че грипът се очаква да започне да протича по-тежко, тъй като има ниша от неимунно население", поясни лекарят.

Ива Христова уточни, че ваксини срещу грип у нас има, но се забелязва тенденция на ваксиниране и свършват дори и резервите.

МЗ:  Няма да бъдат издавани заповеди за противоепидемични мерки, засега

МЗ: Няма да бъдат издавани заповеди за противоепидемични мерки, засега

Ваксинацията срещу COVID-19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване