Варненци вече разполагат с първия вендинг автомат за лекарства, за които не се изисква рецепта, предаде "Нова".

Машината е на разположение на гражданите 24 часа в денонощието.

Идеята е на управител на аптека на едно от оживените кръстовища в квартал "Аспарухово".

Към автомата вече има интерес.

"Това са някои препарати обезболяващи, капки за нос, за смучене някои неща, прахчета за настинки", уточни управителят на аптеката Делян Попов.

Проектът за фармаавтомати е изтеглен

Проектът за фармаавтомати е изтеглен

Министерски съвет е прегласувал одобрението си

Припомняме, че разкриването на подобни машини породи и притеснения.

През септември, експерти алармираха, че правителството е подкрепило проект за търговия с лекарства, който е незаконен. Оценката им е по повод меморандум за разбирателство, подписан от кабинета и акционерното дружество "Пос Фарма". Проектът предвижда поставяне в различни точки на страната на "автоматични машини" за продажба на "медикаменти" и "фармацевтични продукти".

Акционерното дружество "Пос фарма" кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект, а издаването му се предхожда от сключване на меморандум с правителството. Ако се даде сертификат, това осигурява бърза административна писта за реализация и финансиране от държавата. Искане на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката и от там са внесли проекта, въпреки отрицателното становище на Министерство на здравеопазването.

Проектът на меморандума бе одобрен от кабинета миналата сряда и предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации.

Здравният министър Костадин Ангелов тогава увери, че проектът е изтеглен от самата фирма, Министерски съвет е прегласувал решението си и няма никакви прикрити неща. Всичко се случва прозрачно, заяви Ангелов. Подопечното му министерство е дало отрицателно становище.

Според закона само определени лекарства без рецепта могат да се продават чрез машина и то само ако тя е разположена на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея. А лекарствата с рецепта се отпускат само в аптека, само от магистър-фармацевт, при спазване на определени правила и отговорности. Не случайно аптеката се води здравно заведение, а фармацевтичната професия е регулирана от държавата, напомниха от съсловието.

Основните притеснения на експертите в Министерството на здравеопазването са, че такъв тип апарати за продажба на лекарства може да има само тогава, когато се продават лекарства, които се отпускат без рецепта и при които няма никакво притеснение за живота и здравето на хората.

Пациентски организации искат обяснение за вендинг машините за лекарства

Пациентски организации искат обяснение за вендинг машините за лекарства

Според законодателството, те са незаконни

Според министъра към момента продажбата на медикаменти с лекарства не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство.

В над 4500 населени места у нас няма аптека, а проектът предвижда поставянето на 250 автомата. Също не е ясно и точно какъв тип продукти ще се продава във вендинг машините.

"Политиката на МЗ е именно да реши проблемите на тези хора. Предвидено е общопрактикуващите лекари да продават лекарства или да се отваря аптека на втори адрес", обясни здравният министър.