Върховният административен съд обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни, предаде БГНЕС.
Решението на тричленен състав на ВАС е от днес, очаква се окончателното произнасяне на съда по казуса.

Дотогава чекирането с пръст в лечебните заведения се прекратява.

Системата за прием в болниците с пръстов отпечатък бе въведена на 1 ноември. Реформата на Петър Москов предизвика голямо недоволство и в медицинските среди, и сред обществото.

На протест пред здравното министерство недоволните определиха като абсурд идеята на здравния министър - вече в оставка. Лични лекари от цялата страна дори организираха стачки и нарекоха случващото се "имитации на реформи".

В становището на върховните магистрати се посочва:
"В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност), усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС."

В решението на ВАС е записано, че се обявява за нищожна разпоредбата, с текст: "На всяко здравноосигурено лице се генерира уникален идентификационен номер по чл. 63, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване посредством електронна автентификация. При всяко получаване на медицинска помощ лицето се автентификира чрез този номер, с което потвърждава оказаната му медицинска помощ."

ВАС отхвърля жалбата на сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и сдружение "Национално сдружение на частните болници" за пълна отмяна на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му.