Серия от операции предстоят за най-младия пострадал край Своге, който е настанен в реанимацията на Военномедицинска академия. Консилиум от специалисти днес очертава плана за лечение на 30-годишния мъж, обяви началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Пострадалият в катастрофата с автобус на 25 август е със счупване на черепа и мозъчна контузия, фрактура на дясното рамо и 4 прешлена в поясната област - без засягане на гръбначния мозък, както и със сериозна белодробна контузия, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге
Обновена

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Загинаха 16 души

През първите 24 часа след инцидента младият мъж е претърпял една кратка операция, свързана с възстановяването на дишането му. "Контактен и адекватен е, с ясно съзнание за случилото си. Състоянието му е средно тежко и няма опасност за живота му", обясни началникът на ВМА.

Днес от реанимацията в конвенционално отделение ще бъде преместена и друга пострадала, която се лекува във Военномедицинска академия. 62-годишната жена е с множество травми по главата, лицето и тялото, но без счупвания на кости и засягане на жизненоважни органи. "Контузията на белия дроб е минимална, няма опасност за живота й", обясни бригаден генерал проф. д-р Мутафчийски. Ако възстановяването й продължи без усложнения, вероятно ще бъде изписана до края на седмицата.

В Пирогов се борят за живота на трима от ранените край Своге

В Пирогов се борят за живота на трима от ранените край Своге

Все пак е добре, че остават стабилни

ВМА разполага с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, за да поеме нуждите на пациентите, подчерта още началникът на Академията. "Още, щом ни сигнализираха за инцидента, направихме необходимите разчети и сме подготвени", допълни началникът на ВМА.