Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново няма да може да изпълни договорката между синдикатите и Министерството на здравеопазването за исканото увеличение на заплатите на медиците, предупреди БНР.

Нов колективен трудов договор в областната болница във Велико Търново не е подписван, а постигнатата договорка на национално ниво за увеличение на заплатите с корекцията на цените на клиничните пътеки, е неизпълнима, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев:

"И ако се спазват така, както са предписани нещата, много фалити ще има в болници. Трябва да има увеличение, но не по този начин. Това само за заплатите трудно ще стигне при тази инфлация, при тези скокове на горива, консумативи, енергийни източници. Къде отиваме?".

За първото тримесечие на тази година с Covid добавките средната брутна заплата на лекарите във великотърновската болница е близо 3700 лева , на сестрите - около 2500 лева, а на санитарите - към 1500 лева.

Болницата приключи годината с печалба от 78 000 лева, без просрочия. За годината пациентите са с 6000 по-малко.

Общото събрание на акционерите, което трябваше да приеме финансовия отчет и да смени изпълнителния директор на великотърновската болница, се провали, защото не се яви представителят на държавата, която притежава близо 90 % от капитала.