Да си измерваме холестерола, призовават лекари. Оказва се, че повишеният холестерол е вторият причинител на смърт в Европа и надвишава дори по смъртност онкозаболяванията.

Затова й неправителствени организации и медици са се заели със задачата да информират пациентите за лошия холестерол или хиперхолестеролемия.

Самият холестерол не може да предизвика заболяване, но лошият холестерол е основен показател за риска от сърдечни заболявания. При констатиране на завишено ниво на лош холестерол се прилага лечение чрез диета и медикаменти за понижаване на високите му стойности до оптималните.

У нас с висок холестерол са между 12 и 26 хиляди души. Тези данни оповести доц. Попиванов. В същото време лекарство за висок холестерол струва 5-6 лв. на пазара. Тези хора могат да се лекуват, ако искат, подчерта доц. Попиванов. Според него нужна е именно мотивация сред пациентите, тъй като насила не могат да бъдат лекувани.

Той припомни, че НЗОК заплаща измерването на холестерола, а с подходящите лекарства може наполовина да се намали нивото на лошия холестерол в кръвта.

Лекарите разбиха и няколко мита за холестерола. Оказва се, че не само пълните хора имат проблеми с него. Има хора с нормално тегло, които са страдали от проблемен холестерол.

Медиците предупреждават - дори и да нямаме проблеми, да се изследваме, защото често хората са наследствено предразположени към някои проблеми и могат да не разберат това, докато не започнат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Оказва се, че равенство между половете има при страдащите от висок холестерол - той не е преимущество на един от двата пола. Най-често причина за лошия хелестерол са силно стресовата среда на работното място и лошото хранене, които могат да бъдат двигател на проблеми с холестерола и пред двата пола.

Оказва се мит, че яйцата и млечните продукти са пълни с холестерол и трябва да се консумират с внимание. Яйцата са много полезни, тъй като съдържат комплекс от белтъци с балансиран аминокиселинен състав, мазнини с висока биологична стойност и други полезни вещества. Съдържанието на холестерола е най-високо в жълтъка, който може да се избягва.

За млечните продукти се препоръчва консумиране на нискомаслени или обезмаслени сирена, кисели млека, извара, заквасена сметана. Чесънът понижава продукцията на холестерол от черния дроб.

Пушенето също оказва влияние върху нивото на холестерола и става рисков фактор за развитие на сърдечно заболяване.

Медиците препоръчват прием на повече фибри, както и повече физическа активност.

При около 20% от населението високото ниво на холестерол е свързано с друго основно заболяване като затлъстяване, захарен диабет, хипо- и оидизъм и повишена функция на надбъбречните жлези. Естрогените, диуретиците, противозачатъчните също повишават нивото на холестерол в организъм.

Най-често причина за лошия хелестерол са силно стресовата среда на работното място и лошото хранене, които могат да бъдат двигател на проблеми с холестерола и пред двата пола.