През зимата зачестяват фрактурите в следствие на навяхване или счупване. Как да се възстановим след травма, разговаряме с Мирослав Маринов, кинезитерапевт.

Кинезитерапията при фрактури има за цел да възвърне нарушената функция на засегната става в близост до счупването и функцията на целия крайник, обясни Маринов. Има няколко етапа на възстановяване след фрактура, по думите му. Първият е т.нар. имобилизационен период, който се състои в поддържане на добро функционално състояние и движенията в незасегнатите крайници и сегменти, каза Маринов. Тук се включват активни упражнения за незасегнатите части, изометрични контракции за мускулатурата под шината, гипса.

Вторият етап на възстановяването е ранен следимобилизационен период, който настъпва след сваляне на шината или гипса, сподели още Мирослав Маринов. Тук се използва обезболяване чрез криотерапия, масаж с лед, ТЕНС токове, ултразвук. Постепенно увеличаваме обема на движение в засегнатата става чрез пасивно-активни, изцяло активни упражнения, разкри той. Работи се за възстановяване на еластичността и подвижността на меките тъкани чрез мануални мобилизационни техники, стречинг техники, изтъкна Маринов. В следващия късен следимобилизационен период (преход към тренировъчен) се включват различни по вид упражнения и аеробни движения.

Рехабилитационното поведение след имобилизиране включва и ежедневни релаксираща масажи, поясни Мирослав Маринов. Ротационни (въртеливи) упражнения в раменната става се назначават след зарастване на костта и имат за цел да предотвратят евентуален двигателен дефицит в ставата.

След сваляне на средствата за имобилизация, гипс, шина се наблюдава лека до умерена мускулна хипотрофия, която налага назначаване на схеми с упражнения, които имат за цел повишаване на мускулния тонус и допълнително стабилизиране в мястото на фрактурата, препоръчва кинезитерапевтът.

По отношение на травми на мускулатурата на горната част на крака се назначават релаксиращи упражнения за скъсените мускулни групи и криотерапия. Възстановяването преминава през няколко етапи и изисква време, според него. Пълно натоварване на крайника се допуска след 6 месеца от получаване на фрактурата, заяви Маринов.

"Фрактурите в областта на колянната става най-често са вътреставни, поясни още той. След преминаване на началния възстановителен период се пристъпва към прилагане на упражнения за възстановяване движенията на сгъване и разгъване в ставата. При фрактури на костите на подбедрицата най-често се прилага гипсова имобилизация, след свалянето на която се препоръчват схеми с упражнения за мускулите, както и процедури със средночестотни токове, които да възстановят тонуса в засегнатите участъци.

Фрактурите в областта на глезена са често с изразени циркулаторни смущения и развитие на оток и кръвонасядане, стана ясно още от думите му. От значение е ранното раздвижване, което осигурява добра трофика на хиалинния хрущял, обясни Маринов.