Оказване на първа медицинска помощ на пострадал бе темата на лекция-дискусия във ВМА с представители на най-голямата мотоорганизация в България "Sofia Riders", съобщиха от Военномедицинска академия.

Партньорството между ВМА и рокерите започна преди месеци, когато бе проведена съвместна кампания за насърчаване на донорството в България. Съвместните им инициативи ще продължат и занапред.

Рокери подкрепят инициативата за донорство

Рокери подкрепят инициативата за донорство

Във ВМА отбелязват 10-та годишнина от първата трансплантация на черен дроб

По време на курса д-р Емил Кържин, който е част от екипа на реанимацията на болницата, показа нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

"Като военен хирург ще ви кажа едно нещо, което бих искал наистина да запомните - най-честата предотвратима смърт на бойното поле и на пътя - това е спирането на външното кървене", коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е временен началник на Военномедицинска академия.

"Налагането на турникета, външното притискане, вдигането на крайника са изключително важни. Това спасява живот. Само за демонстрация - през бедрената артерия, която е почти колкото пръста ми, за 1 минута може да се загубят около 2 литра и половина кръв, а за 2 минути - има тотална кръвозагуба със смърт. Това кървене се спира с просто притискане", обясни проф. Мутафчийски.

Много често вие сте първи на мястото на инцидента и вие не само с ентусизма, но и със знания, можете да бъдете изключително полезни. Освен за златния час, за който сте чували, най-важни си остават платинените 10 минути след травмата, в които вие ще бъдете там. И вашата помощ може да бъде абсолютно безценна", допълни военният лекар.