Врачанската областна болница е пред фалит, съобщи bTV. Лечебницата има натрупани 12 млн. лева дългове. Причините за тези дългове са както недофинансиране на клиничните пътеки, така и големият брой социално неосигурени пациенти.

Сметките на врачанската болница са запорирани. Болничната аптека се зарежда седмица за седмица. Тепърва предстои проверка, която ще установи защо през последните години не са погасявани нито сметките за ток, нито тези за вода. Междувременно приемът на пациенти продължава, но самите те са обезпокоени.

Сред най-губещите е спешно-приемният блок на болницата, който буквално се е превърнал в безплатен приют за неосигурени пациенти. Извършени са 300 прегледа, приети са 40 души, а оставалите 260 са обслужени безплатно на скенер, рентген и в лабораторията.

Заплатите, дори тези на водещите лекари, не са актуализирани от години и се изплащат със забавяне. Лекари, медицински сестри и болничен персонал не са получавали бонусите по клинични пътеки. Медиците за сега не планират протест, но част от тях вече напускат.

От болницата молят държавата за спешна финансова инжекция. Не изключват варианта да има преструктуриране и дори закриване на отделения.