Нямаме доказан коронавирус към този момент. 

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб срещу заболяването COVID-19.

Направени са 12 проби, изследвани във ВМА, като всичките те са отрицателни. 12 проби са направени и в Националния център, а три проби от Варна се чакат. 6 проби сме разменили с Националната лаборатория за международен контрол, които са отрицателни, поясни Мутафчийски. 

През днешния ден са приети 6-ма пациенти в Инфекциозното във ВМА. Те ще бъдат тествани утре. Приети са на базата на това, че са били в Италия и че имат подобни симптоми.

Нова лаборатория изследва коронавирус у нас

Нова лаборатория изследва коронавирус у нас

Тя ще обслужва 7 области

Във ВМА разкриваме още една лаборатория, която преди това се занимавала само с изследванията за хепатит C и B. Сега ще бъде преоборудвана, подчерта ген. Мутафчийски. 

Проф. Кантарджиев изрази притеснението си, че в публичното пространство излизат мнения на хора, които не са специалисти по отношение на качеството на взимане на пробите, транспорта, изпращането на пробите за изследване за коронавирус.

По думите му тези методи се работят от 10 години както във ВМА, така и в Националната референтна лаборатория по грип.

Наблюдават 35 души за коронавирус в Сливен

Наблюдават 35 души за коронавирус в Сливен

До момента никой от тях не е показал симптоми на заболяването

От януари месец до сега са изследвани над 1300 проби, в които са доказани грипни вируси от различни типове. Доказани са други респираторни вируси. Искам да подчерта, че материалите, които се взимат за изследване за грип и другите респираторни вируси, се взимат от същото място и по същия начин, както материалите за коронавирус и по инструкция от СЗО се транспортират по същия начин.

Да се казва, че някой не знае как се праща материал, това означава, че работата на лекари, които изпращат материали на тежкоболни с грип от години, не се уважава, изрази възмущението си проф. Кантарджиев. 

Хоспитализираха мъж от Кюстендил със съмнение за коронавирус

Хоспитализираха мъж от Кюстендил със съмнение за коронавирус

Върнал се от Италия и сам потърсил личния си лекар