Всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, е положителен. Това заяви пред БНР директорът на центъра и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че това е така, защото в лабораторията се работи с материали за епидемичен надзор от 15 области и от голяма част от болниците в София и тези области.

Проф. Кантарджиев призова да се спазват противоепидемичните мерки.

Ангелов: Ако не вярваме и не спазваме тези мерки, защо да се въвеждат други?

Ангелов: Ако не вярваме и не спазваме тези мерки, защо да се въвеждат други?

Мерките обаче масово не се спазвали

Според проф. Кантарджиев и в малките, и в големите градове в страната масово не се ползват маски на закрито.

Той призна и че доста служби и институции в страната не изпълняват своите задължения, а като пример посочи държавните железници, които трябва да осигурят всички да бъдат с маски, т.е. да контролират това. Чакалните също за отговорност на БДЖ. Така и Агенцията по безопасност на храните отговарят за носенето на маски в местата, където се продават хранителни продукти - магазините, кухните, ресторантите, кетъринговите фирми.

Общините пък трябва да следят за маски на закрито във всички обществени места на територията си, подчерта проф. Кантарджиев.

Мерките, които сега са в заповедта на министъра на здравеопазването трябва да се спазват чрез убеждаване на хората, според Кантарджиев, който също като Ангел Кунчев призова за по-малко шум по медиите.