Нецелесъобразно е разкриването само на Ковид-болница и отделно на "чиста" болница в Смолянска област. За това решение на Областния кризисен щаб в Смолян съобщи пред БНР областният управител и председател на щаба Недялко Славов.

Мрежата от лечебни заведения и структурата на болничната помощ в областта не позволява да се изпълни препоръката на здравния министър, обясни Славов.

Той уточни, че заповед на здравното министерство няма, а е налично само писмо с препоръка от министъра.

В Смолянска област има четири многопрофилни болници, една областна в Смолян и три общински болници. На територията на областта частни болници няма.

По думите на областния управител създадената в момента организация може адекватно да отговори на нуждите от хоспитализация, дори при екстремно нарастване на броя на хората, нуждаещи се от прием в лечебни заведения.

Терапевтичните тежки интервенции се правят в областната болница в Смолян. От април всички общински болници в Мадан, Девин и Златоград приемат леките случаи на пациенти с Ковид. Средно тежките и тежките се насочват към МБАЛ-Смолян, където е единствената възможност за интензивно лечение не само на пациенти с коронавирус, а и с други заболявания.

Тази организация и създадения алгоритъм не позволи в нито един момент прекомерно натоварване на болничните ресурси, подчерта Недялко Славов. По думите му, има равномерно разпределение на пациентите в лечебните заведения.

Създадената организация била единствената възможна към момента.

Считаме за нецелесъобразно изключването на което и да е лечебно заведение за активно лечение от битката с Ковид-19, посочи председателят на Областния кризисен щаб в Смолян.

При евентуално екстремно разпространение на пандемията има готовност областната болница в Смолян да определи 50% от леглата си за пациенти с Ковид.

Ще остане обаче възможността в лечебното заведение да се лекуват и пациенти с всякакви други заболявания при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Смолянска област е с много на брой и разпръснати населени места. Придвижването до едно или друго лечебно заведение понякога можело да трае с часове. Затова всяко лечебно заведение в областта трябвало да лекува пациенти с Ковид, според възможностите, които има.

Недостиг на медицински кадри има и в Смолянския регион. Голяма част от лекарите в общинските болници вече са се срещнали с Ковид-инфекцията. Имало е случаи, в които само един лекар в общинска болница е наблюдавал заразените с коронавирус там. Всички обаче са се справили, подчерта Недялко Славов.

В най-критичните моменти са били запълнени около 75 % от леглата, предназначени за лечение на пациенти с Ковид. В момента са заети 65 на сто от тези легла.

Не е имало случаи отсъстващите учители и ученици да надхвърлят 5%. В областта условията позволяват обучението да е присъствено.

Набелязаните мерки в Смолянско са валидни до 8 декември. На 5 или 6 декември Областният щаб ще ги преразгледа.