Спанакът, за който имаше съмнения, че е примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа. Това заяви пред БНТ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков.

"Веднага разпоредих и изпратихме проверка и в магазинната мрежа, и в складовете, и при производителя, за да видим какво е положението. Общото количество, което и излязло от производителя към търговската мрежа е 1700 кг и 75 кг налични в преработвателното предприятие.

По думите на шефа на областното БАБХ още вечерта на 5 ноември, понеделник, цялото количество спанак е било възбранено и е започнало да се изтегля от търговската мрежа. Храната поетапно се унищожава.

Междувременно директорът на областната дирекция на БАБХ в Търговище д-р Анелия Цонева обясни пред bTV, че здравните власти в Търговище също са предприели незабавни мерки, след получаването на сигнала.
"След сигнала извършихме незабавна проверка в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, различни от спанака по цвят и мирис. Това са предполагаемите листа татул", посочи тя.

По думите ѝ цялото количество намерен спанак е изтеглено от търговската мрежа.
"Самата фирма веднага си задейства процедурата по изтегляне. Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града", допълни още шефката на ОДБХ - Търговище.

Съмнения за спанак, примесен с татул, вдигна БАБХ на крак

Съмнения за спанак, примесен с татул, вдигна БАБХ на крак

Спанакът е спрян от разпространение в търговската мрежа

Припомняме, граждани от Търговище и Констинброд подадоха сигнали до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за съмнения, че закупеният спанак е примесен с листа от отровното растение татул. Хората се почувствали зле, след като консумирали продукта.

Проверката на БАБХ установява, че производителят на зеленчука е фирма, позиционирана в пловдивското село Златитрап. Производителят е проверен и му се съставен акт за административно нарушение.

Екип на обществената телевизия е успял да се свърже със собственика на фирмата производител. Мъжът е обяснил, че вече са предприети необходимите мерки и това повече няма да се случи. Човекът предположил, че е вероятно татулът да е попаднал в спанака, след като той е бил ожънат.

Хората са в добро здравословно състояние. Те са прегледани в здравно заведение, след което са били освободени, не се наложило те да бъдат хоспитализирани.

В добро състояние са хората, консумирали спанак с татул

В добро състояние са хората, консумирали спанак с татул

Хората били отпаднали, със силно сърцебиене и замайване