Над 200 специалисти от различни области на медицината се събират на тридневен форум у нас, за да обменят опит по отношение на последните новости в лечението на захарния диабет. Лекции в конгреса ще изнесат не само известни български учени - ендокринолози, кардиолози, невролози, съдови хирурзи, но и специалисти от Италия, Южна Корея, Македония, Сърбия и Турция.
За рисковите групи, за лечението на диабета и можем ли да се предпазим от "отключването" на това заболяване - говорим с професор Ивона Даскалова, д.м.н. - ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на ВМА и председател на Българска диабетна асоциация.
Диабетът се превърна в пандемия на съвременното общество, което налага прилагането на интердисциплинарен и социален подход. За 12-та поредна година Българска диабетна асоциация организира международен конгрес, посветен именно на захарния диабет и новостите в лечението му, на който се събират лекари от различни специалности, не само ендокринолози.
Тази година очакваме във форума да се включат около 250 участници от 6 държави - България, Италия, Южна Корея, Македония, Сърбия и Турция. Акцент в лекциите са именно последните постижения в лечението на диабета, коментира проф. Даскалова.
Никой не е застрахован, че няма да се разболее от едно или друго заболяване. Когато говорим за захарния диабет обаче, има ясни групи хора, които трябва да имат едно наум. Профилактиката е абсолютно задължителна за хората с наднормено тегло и тези, при които е на лице фамилна обремененост, твърди ендокринологът.
Проф. Даскалова приема захарният диабет като състояние, а не като заболяване. А какъв ще бъде контролът върху него, зависи до голяма степен и от самия пациент.
Важно е медикаментозното лечение да не бъде унифицирано за всички. Всеки пациент си има своето хапче или своя инсулин, обяснява още тя.
До лекарствената терапия обаче се достига, когато няма повлияване от преходните мерки. А именно - на първо място подобряване на храненето. Според специалиста в менюто ни трябва да преобладават плодовете и зеленчуците, да намалим консумацията на бяла захар и газирани напитки. Забравяме изцяло за гладуването и започваме да хапваме по няколко пъти на ден, но по-ограничени количества.
Общо взето - всичко вкусно накрая се оказва вредно, коментира с усмивка с проф. Даскалова.
А здравословното хранене върви ръка за ръка с физическата активност. Разбира се, при диабетиците тя трябва да е съобразена и останалите придружаващи заболявания.
Ние не казваме - дайте да напълним фитнес залите, говорим за 40-45 минути разходка на ден на чист въздух, през почивните дни препоръчваме разходки в планината, допълва още проф. Даскалова и допълва:
Друг важен момент е стресът. Хората се нахвърлят на определени храни и най-вече сладки неща, при това в големи количества, като си мислят, че така ще го подтиснат. Не бива обаче да се прекалява. Трябва да мислим преди всичко за здравето си и да се опитваме, доколкото можем, да ограничим контактите с хора, които ни натоварват допълнително.
Както вече казах, диабетът е състояние, а не заболяване, което обаче променя начина на живот. Затова е нужно дибаетиците да бъдат добре обучени как да се хранят, как да спортуват, как да приемат лекарствата си. Тук е мястото да спомена, че отключването на захарен диабет може да бъде отложено с години, ако на време се вземат адекватните мерки и пациентът стриктно спазва предписанията, заявява проф. Ивона Даскалова.
За да стане това, е необходимо при първите симптоми да се потърси лекарска помощ. Замайването, лесното уморяване, усещането за жажда и съхненето на устата са едни от първите признаци, които алармират за диабет. При мъжете 40-45-годишна възраст "лампичката светва", когато се появят оплакванията по отношение на сексуалните им функции.
Нещата трябва да се следят, за да се избегнат усложнения като инсулт или инфаркт, коментира проф. Даскалова.
Диабетът е социалнозначимо заболяване. Именно поради това, непрестанният стремеж за развитие и надграждане на вече установените постижения, обмяната на опит по време на подобни форуми, са гарант за развитието и прилагането и у нас на най-добрите международни практики в лечението и профилактиката на заболяването.
ivaylo-asenov
на 31.05.2018 в 10:14:44 #2Ти хем приказваш за пещерен човек хем за религия, която го отхвърля. Като разбираш ни обясни защо можем да ядем плодове и мед но не и сладкиши.
lora-delicate
на 31.05.2018 в 09:41:11 #1Интересно...и това го казва "специалист". Многократно ядене, но по малко? И тогава как да стимулираме организма да живее от резервите си, което е единствения полезен вариант? Да се яде един път на ден, най-вече вечер, разбира се между 17 и 20 ч и задължително да се гладува поне веднъж седмично (за един ден) или един път месечно (за 2-3 дни). Защо само кучетата си храним по полезния начин (веднъж на ден), но не и себе си? Щото ние живеем за да ядем, нали? Никой ли не се сеща вече за природното хранене или си мислите, че пещерния и по-късен човек са си похапвали 3-5 пъти на ден? Или по-скоро са яли 1 път на няколко дни, което по-късно е било забравено със старта на производството на храна и затова дори религията изисква постене (никакво ядене или 1 път на ден или само много леки храни за 1-2 месеца..защо ли?) Ето защо: https://www.youtube.com/watch?v=t1b08X-GvRs << Това също е изследване на модерната медицина, а не на пещерния човек... И забравете за картофите и ориза (не само за сладкишите), те не са естествена храна а фрашкани с въглехидрати евтини продукти, които НЕ СА естествени за човека и за животните (ако бяха нямаше да ги варим, пържим и печем, а щяхме да ги ядем И сурови според вкуса.....)