Унас заболелите от диабет са около половин милион души. Други 200 хиляди живеят със заболяването, без то да е диагностицирано. Тези данни изнесе проф. Цветалина Танкова, началник на клиника по диабетология към УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев"- гр. София.

В световен план по данни на Световната здравна организация от 2014 г. заболелите от диабет са 428 млн. души или 8,5% от възрастното население. Лекарите отчитат, че за период от 34 -35 години от 108 млн. души заболелите са се увеличили четири пъти и са станали 422 млн. Според нея е ключова ролята на така нареченото терапевтично обучение на пациента с листовки или с указания от лекарите.

Според Международната диабетна федерация през 2040 - всеки десети човек ще бъде с диабет. Друг много сериозен проблем е диабетът по време на бременност. Една от седем жени има диабет по време на бременност. Според изследванията на СЗО три четвърти от хората с диабет живеят в страни с ниски и средни доходи. 56 млн. са хората с диабет в Европа и от тях половин милион живее в България - 488 хиляди. В световен план около 12% от разходите за здравеопазване отиват за диабет. Това е едно скъпо заболяване - цената идва от тежките инвалидизиращи усложнения. Диабетът води до смърт. За една година пет милиона души умират за това, че имат диабет за сравнение от СПИН умират около 1,5 млн. души. На всеки 6 секунди някъде по света един човек умира заради диабет. Специалистите очакват след 10 години диабетът да е седмата причина за смъртност сред населението.

Една от причините за увеличаване на честотата на диабета е в начина на живот на хората, освен генетичната предразположеност. Стресът, заседналия начин на живот, не здравословното хранене, тютюнопушенето допринасят развитието на диабета. Специалистите съветват винаги да следим индекса на телесната си маса. Хората с наднормено тегло имат риск от заболеваемост от - диабет тип 2, който може да увреди зрението, да доведе до слепота, инфаркт, инсулти. Хората с диабет страдат най-често от тиха есхимия тя е наблюдавана в голямо проучване при един от шест пациенти с новооткрит диабет тип 2 във Великобритания.

Половината от хората с диабет не знаят, че имат заболяването, обясни проф. Танкова. У нас новорегистрираните случаи на диабет всяка година са между 12-15 хиляди души.

Онлайн проучване за диабета показва, че 72% от хората на таблетки и 84% от хората, които са на инсулин знаят какво представлява гликирания хемоглобин. 28% от тези, които са на таблетки и 16% от тези, които са на инсулин не знаят какво представлява той. Това обясни проф. Танкова , позовавайки се на данните от проведеното национално представително проучване .

Проф. Танкова обясни, че гликираният хемоглобин е изключително важен показател, тъй като той показва какво е било средното ниво на кръвната захар през последните три месеца. "Това е обективен показател, който няма значение по кое време на деня ще се изследва. Тоест за пациента е лесно да отиде в лаборатория да си направи изследването, не е необходимо да отива сутрин на гладно. Всеки един пациент би трябвало да знае към какво ниво на гликиран хемоглобин се стреми", обясни проф. Танкова.

Така при младите хора той трябва да е с по-ниски стойности между 6% - 6,5%, докато като цяло при хората с диабет под 7%. При по-възрастни хора със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания гликираният хемоглобин трябва да е около 7,5%.

"Всеки пациент трябва да знае към каква стойност се стреми, когато прави това изследване. Най-добрият вариант е изследването да се прави на три месеца", посъветва проф. Танкова.

Хората имат възможност да го изследват два пъти в годината със заплащане от НЗОК. "В някои случаи това е достатъчно, ако диабетът върви стабилно, но при влошаване на контрола, е необходимо по-често да се изследва", посочи проф. Танкова. Тя определи като недопустим фактът, че една част от пациентите с диабет да не знаят какво представлява изследването за гликиран хемоглобин. "Вината за това те да не знаят е на здравните специалисти, които не са ги информирали за важността на този показател", посочи проф. Танкова.