Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава Нова телевизия.

Те са недоволни от проектонаредба на Министерството на здравеопазването, която предвижда промяна при отпускането на лекарства по Здравната каса.

Фармацевтите припомнят, че нямат право да слагат надценки на медикаменти, които НЗОК заплаща изцяло. Тези лекарства обаче стават все повече, поради което браншът прогнозира масови фалити на обекти, чиято дейност е свързана именно с Касата.

Припомняме, вчера много аптеки в страната спряха работа за два часа.

Тази сутрин пък се очаква управители на аптеки да пуснат едномесечните си предизвестия за прекратяване на договорите си с НЗОК.

Аптеките в страната протестно хлопнаха врати

Аптеките в страната протестно хлопнаха врати

Те не обслужваха клиенти между 14.00 и 16.00 ч.

Днес преди обяд от бранша се срещнаха с представители на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Оказа се, че има още един проблем - заради увеличения брой безплатни лекарства от началото на годината плащанията от Здравната каса към аптеките са скочили драстично, а парите в Касата може и да не стигнат.

"Търси се вариант, който е бил стабилен до 1 март - заплащане по начина до 1 март и да се изключи възможността за създаване на много рецепти, за да се вдига заплащането", обясни Димитър Маринов от Български фармацевтичен съюз, цитиран от БНТ.

Управителят на НЗОК Момчил Мавров пък посочи, че след като се извърши анализът на изпълнението на бюджета, може да се търсят възможности за разблокиране на резерва. Дотогава ръководството на НЗОК няма как да прогнозира необходимите средства и да разчита на резерва на Касата.

На срещата стана ясно, че ще се търси решение на проблема. Разговорите продължават и утре.