Нов компютърен томограф за над 800 хиляди лева откриха във Военномедицинска академия по повод 125-годишнината от създаването й. Парите бяха отпуснати с решение на Министерски съвет.

По повод годишнината на Военномедицинска академия с военни почести пред паметника на загиналите бяха поднесени цветя и венци. Ген. Майор Николай Петров, директор на ВМА заяви, че 4000 пациенти са преминали през ВМА само за изминалия месец ноември.

На празника присъства президентът Росен Плевнелиев, който се обърна към лекарите от ВМА с думи на благодарност и признателност. Държавният глава припомни годината, в която е създадена ВМА - като институция с национална и регионална значимост - 1891 година. Първият началник на болницата е д-р Георги Золотович, завещал идеалът за ВМА до днес.

"Визията на д-р Золотович е за специализирано, силно, способно, военно лечебно заведение, чиито лекари притежават професионализъм и човеколюбие, с радост носят пагона, с гордост служат на нацията, с голямо сърце спасяват човешки животи", отбеляза Плевнелиев.

Същевременно той изтъкна, че през годините ВМА се развива и се утвърждава като водеща медицинска институция, където практикуват професионалисти на световно ниво. Той заяви, че всеки един от присъстващите в залата надгражда здравите основи на създателите на ВМА.

Като многопрофилна болница, обслужваща и цивилни граждани, ВМА е голямата гордост на нашите въоръжени сили. Плевнелиев заяви, че досега 6000 българските военни медици са участвали в над 30 мисии по света. Президентът отбеляза, че прогресът на ВМА е видим, а дългът на болницата се е стопил пред очите ни.

Той изказа и огромното си уважение към началника на ВМА - ген.-майор Николай Петров, в който от първия момент видял голям българин, човек с голямо сърце, страхотен мениджър и голям доктор.

"Огромни думи на благодарност за всичко, което правите пред очите на народа и за народа. Вие сте пример и за други болници", обърна се държавният глава към началника на ВМА и допълни към екип на болницата: "Пазете доверието на гражданите".

По време на церемонията със заповед на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев бяха отличени служители на ВМА. Награден знак "За вярна служба под знамената" - първа степен получи д-р Румен Попов. Същото военно отличие втора степен получи д-р Илиян Димитров.

Почтен знак на Министерство на отбраната бе връчен на проф. Татяна Титянова. При награждаването й министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че проф. Титянава е била предложена за награждаване още преди десет години на едно подобно тържество, на което присъствала и естрадната певица Лили Иванова. Тогава, по думите на министъра в оставка, някой се сетил, че и естрадната певица била медицинска сестра и така наградата за проф. Титянова отишла при естрадната певица.

За да поправи тази несправедливост министърът на отбраната Николай Ненчев връчи почтен знак на проф. Титянова, която от своя страна заяви, че за 12 години всеотдайна работа във ВМА това е първото й отличие.

На церемонията, освен президентът и върховен главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на здравеопазването Петър Москов присъстваха и омбудсманът Мая Манолова, народни представители и граждани.