Не е обърнато достатъчно внимание на електронната идентификация на гражданите в предстоящата за обнародване наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това твърдят от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Нормативната база е остаряла и е подходяща за работа с документи на хартиен носител, но не и за електронни такива, посочват от сдружението.

Като пример за несъответствие лекарите посочват, че за електронна идентификация на пациентите се предвижда да се осъществява чрез архаични методи, а именно с подпис с химикал върху хартия или пък с таблети и хартиени декларации.

Трябва да се добавят и други методи за електронна идентификация в Наредбата за НЗИС според Националното сдружение и от него предлагат като вариант създаване на електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, разработено от Министерството на електронното управление.

Към момента единственият регламентиран метод за електронно подписване е с КЕП, който е непригоден за пациентите като равностоен на саморъчния подпис, посочват от лекарското сдружение и настояват да се допълни възможност за използването и подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS парола, мобилен КЕП, мобилно приложение, които да са равностойни на саморъчния подпис при използване и документиране на медицински дейности.

Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация

Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация

Отпуснати са близо 50 млн. лв. за лекарства през НЗИС

Според Националното сдружение е необходима дигитализация на процесите в НЗИС, което е същинското електронно здравеопазване и дава възможност на институциите достъп да получават данни с възможност за електронна обработка, вместо да разчитат на ръчно написани на хартия отчети. Това обаче изисква промени в редица наредби, които от НСОПЛБ изявяват готовност да предоставят допълнително.

Предимствата, които идват със създаването на електронна идентификация, достъпна и еквивалентна на саморъчния подпис, както и надграждането на НЗИС с възможност за електронен обмен на данни между институциите с право на достъп и НЗИС според лекарското сдружение са:

  • оптимизиране на достъпа на гражданите до здравни услуги;
  • осигуряване на институциите и лекарите на релевантна, достоверна и унифицирана база данни;
  • осигуряване на допълнително физическо и времево пространство на лекарите за осъществяване на преките медицински дейности с пациентите.

Предложенията са изложени в писмено изявление към президента Румен Радев, д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването, членовете на Комисията по здравеопазване, г-н Георги Тодоров- министър на електронното управление, д-р Иван Маджаров- председател на БЛС и членовете н Комисия по електронно управление и индформационни технологии.