Жизненоважен медикамент за поддържането на живота и състоянието на пациенти със системен лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит - хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl) в България не се доставя. Те го приемат ежедневно и благодарение на него са живи.

От години Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) се опитва да привлече вниманието върху този факт - медикаментът не е регистриран и между 3 и 4 000 души се снабдяват с него от други страни

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана изключително търсен и вече има недостиг в предлагането му във всички страни.

Става и все по-трудно намирането му и доставките му в България, заради ограничения за продажбата му, приоритетно обезпечаване на нуждите на местните и допълнително затруднено заради ограниченията за пътуване. По сигнали на пациенти в Турция от 16.03.2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, в Гърция ситуацията е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни в момента.

С огромно притеснение ОПРЗБ за пореден път се обръща с апел от името на пациентите с ревматологични заболявания в България с хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за употреба в България не само заради засегнатите от COVID-19, но и за да могат тези между 3 и 4 000 души да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лечението си.

От Асоциацията подчертават и че преди няколко месеца е било прекратено производството на единствения му аналог, който се е предлагал в България - "Резохин" и съответно изтеглен от Позитивния лекарствен списък, където е бил единственият медикамент по съответния INN.

ОПРЗБ нееднократно е повдигала въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента, която не желае да премине през процеса по регистрация заради утежнената и дълга процедура.

Този път въпросът е спешен и нетърпящ отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Сега е моментът да се предприемат действия, за да се спасят няколко хиляди човешки живота. Системният лупус е животозастрашаваща диагноза, а Plaquenil е основна част от лечението му, към тях се добавят и пациентите с прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит, които ползват медикамента,

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) изпраща отворено писмо до премиера Борисов, президента Радев, здравния министър Ананиев, председателя на парламента Караянчева и председателя на здравната комисия Дариткова.