Забраната на лов и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна е с превантивна цел, уверяват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) след получените протестни писма.

Подопечните на министъра в оставка Десислава Танева обясняват, че от МЗХ са издали заповедта след предложение на Националния кризисен щаб, в който участват представители на МЗХ, БАБХ, МЗ, ДАНС, МВР и ГДНП. Предложението било да се забрани лова на птици, на територията на цялата страна предвид ежедневното влошаване на епизоотичната обстановка.

Провеждат се срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участие на официални лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, с мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Забраната цели да се опази живота, здравето и имуществото на всички граждани на Република България. Денонощно се наблюдава епизиоотичната обстановка в страната, заради разпространението на заболяването инфлуенца по птиците.

Отчита се увеличаване на засегнатите стопанства. Болестта бе установена и при някои видове диви птици. Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам, потенциално опасен за хората.

Според експертите от земеделското ведомство, превантивните мерки са крайно наложителни, за да се опази здравето на хората и тяхното имущество. Те очакват при намерени болни или мъртви птици хората да подават сигнали.

Ограниченията ще отпаднат веднага след преодоляване на кризисната ситуация и намаляване интензитета на възникване на огнища, уверяват от МЗХ.