Закриват координационният център в София, който насочваше линейките в коя болница има легла за болни с COVID-19. Това стана ясно по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас, съобщи БНТ.

Според здравния министър Костадин Ангелов натискът върху болниците и върху Спешната помощ вече не е толкова голям, след като бяха открити доста болнични легла - интензивни и за тежки случаи.

Центърът си е изиграл своята роля, уточни шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

След като бяха разкрити фургони пред болниците за взимане на бързи тестове и PCR тестове и на фона на това, което ще разкрият поликлиниките, където допълнително ще има пробонабиране и отчитане на евентуално болни от COVID, този център вече не върши работа, обясни Гелев.

"Когато разговарям, с който и да било директор, докато обяви, че има 10 свободни легла, вече 8 са заети, преди въобще да е стъпила, която и да е линейка. Няма я тази нужда от пренасочване на линейките. Тази функция ще се изпълнява, както до преди епидемията, от Районната координационна централа, която се намира в Центъра за Спешна помощ", допълни д-р Гелев. 

Припомняме, че в този Координационен център трябваше да заработи електронна система, която да показва къде има свободни легла. Такава система така и не заработи, което силно затрудняваше работата на центъра.