В момента страната е в зелената зона с най-малко новозаразени и най-малко болни от коронавирус - инфекцията, която беляза 2020 г. и 2021 г. целия свят. Това трябва ли да ни успокоява и трябва ли да се подготвим сега след слънчевото лято да очакваме още една ковид есен и зима, news.bg разговаря със заместник министъра на здравеопазването Тома Томов.

Министерство на здравеопазването изготви план за нова COVID вълна. Каква е идеята?

Документът е разработен заради очакваната нова вълна на разпространение на коронавируса през есента, вероятно към края на септември или по-късно есента. Планът за действие при евентуална нова коронавирусна вълна предвижда ограничителни мерки да бъдат налагани в четири фази, цветово диференцирани като зелена, жълта, червена и тъмночервена - според броя на заразените и на настанените в болници.

Защо ваксинацията върви бавно и кое би стимулирало хората да се ваксинират?

Страната ни е последна в Европейския съюз по дял на имунизираното население и върви назад дори в сравнение с другите страни от Балканите, при условие че са създадени условия за бърз достъп и различен избор на ваксини, условия които не са налице в редица страни по света. Скепсисът на българина към ваксинацията е огромен, не само в посока на КОВИД-19, но като цяло към сектора здравеопазване. Нещата са много прости, ако разберем, че искаме да живеем без постоянни "вълни" и организираме високо ваксинационно покритие сред гражданите си, ще се радваме на свободен живот, работеща икономика и просперитет. Засега, обаче е само утопия.

Министерство на здравеопазването изготви единен протокол за лечение на COVID-19. Как той ще подобри лечението на пациенти и ще облекчи ли работата на лекарите?

В началото на месец юни тази година в МЗ се създаде работна група с основна цел изготвяне на систематизиран терапевтичен справочник за лечение на инфекцията, с препоръчителен характер. Работната група се изготви документ съдържащ в две части - "ядро" - основен документ, обединяващ и представящ на българските лекари в обобщен вид водещия международен опит в диагностиката и лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, на базата на създадените и приложени към момента протоколи, проверени и изпитани и доказали се като надеждни и втора част "експертна основа" включваща препоръки на уважавани български експерти в отделните направления на медицинската наука и практика - експертни становища за диагностика, терапия, наблюдение, профилактика, поведение при пациенти с новкоранавирус, съобразени с регионалните особености и медицински стандарти - втората част "експертната основа", е интегрирана към ядрото. Като цяло стремежа на участниците в работната е този проект да се менажира от координаторите на работната група д-р Вълков, д- р Георги Димитров и д-р Димитър Димитров, динамично, своевременно, устойчиво във времето, съобразен с последните научни доказателства в медицинската наука и в частност с проблемите на КОВИД-19.

Предупреждавате за четвърта вълна. Можем ли да я избегнем?

Възможно е да има четвърта вълна на коронавируса края на към края на септември или по-късно есента, заради разпространението на варианта Делта. Всяка вълна си има своите особености, но това което ще ни спаси, са ваксините и спазването на мерките.

"Ремонтирате" плана за възстановяване. В каква посока?

В сектор Здравеопазване Планът е финализиран. Министерството ще даде повече информация след като Планът бъде официално представен, което се очаква да стане до края на настоящия месец.

74 нови случая на коронавирус, поставени са 11 918 ваксини

74 нови случая на коронавирус, поставени са 11 918 ваксини

Активните случаи са 7823...