Заразяване със западнонилска треска беше официално потвърдено при 60-годишна жена от Берковица. Това е първият регистриран случай на болестта за тази година, предаде БНР.

"Инфекцията е абсолютно безсимптомна. Точната диагноза може да бъде само лабораторна." - поясни професорът по епидемиология д-р Мира Кожухарова.

Заболяването няма специфично лечение, излекува се от само себе си, добави още тя.

"Ако става дума за тежките форми на заболяването, за засягане на централната нервна система, симптомите са съвсем различни - това са симптоми на менингит или на енцефалит. Те са много тежки. Тогава болният е изпращан за болнично лечение и му се поставя и лабораторна диагноза." - точни д-р Кожухарова.

Потвърден е първи случай на западнонилска треска в Монтана

Потвърден е първи случай на западнонилска треска в Монтана

При 60-годишна жена

До средата на ХХ век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. През последните години тя активно разширява обхвата си. През 1999 г. е регистрирана за първи път в Америка.

Преносителите на заразата са комари от рода Culex. Боледуват основно птици, но също така и хора, коне, кучета, котки, прилепи, скунксове, катерици, алигатори. Освен чрез ухапване от комари болестта се предава и от кърлежи, но доста по-рядко. Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно - 80% преболедуват без да показват клинични прояви, а смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци.

В някои случаи западнонилската треска протича с признаци инфлуенца - треска, слузест секрет от носа, възпаления на лигавиците. При тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит).

Резервоари на вируса са предимно птици и много по-рядко коне.(Уикипедия)