За нормална лекарска заплата от 3000 лв. и електронна здравна карта настояват лекарите в извънболничната помощ. Всеки трети лекар, участвал в онлайн дискусия по проблемите на здравеопазването, настоява за достойно заплащане на лекарския труд.

За заможни и знаещи, а не алчни и невежи лекари, призоваха от бранша

За заможни и знаещи, а не алчни и невежи лекари, призоваха от бранша

Да се промени статута на спешните болници, настояват медици

Това е един от изводите от първата професионална онлайн дискусия с участието на 2500 лекари, фармацевти, други медицински специалисти и фармацевтичната индустрия, организирана от CredoWeb. Най-много участници са лекари от големите градове на страната - София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Плевен. Най-разгорещено дебатирали за сектора на извънболничната помощ.

Исканията на медиците бяха обобщени на пресконференция от д-р Георги Ставракев, председател на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ.

Първото от тях е за въвеждане на индивидуална електронна здравна карта с индивидуален годишен лимит за прегледи, консултации и изследвания в зависимост от възраст, фамилна обремененост и начин на живот.

С въвеждането и бил гарантиран и пътят за отпадането на лимитите, които се явяват основен проблем в извънболничната помощ.

"Медицината отдавна изчезна от кабинетите на джипитата и специалистите в бившите поликлиники или настоящи ДКЦ. Там е просто една елементарна сметка - да не надвишиш някакъв си регулативен стандарт - да не те глоби касата", каза Ставракев.

Той коментира още, че е важно да отпаднат нереалистичните ограничения в по-евтината и по-ефективна част на системата - специалистите и личните лекари и да им бъде дадена възможност за провеждане на медицина, основана на медицински доказателства.

Лекарите в извънболничната помощ поискаха още остойностяване и реално заплащане на лекарския труд и включването му като отделно перо при актуализация на медицинските дейности в доболничната и болничната помощ.

Увеличаване на дела на публичното финансиране, което да достигане поне 6% от БВП, искат от бранша. Към момента от 100 млрд. лева БВП лекарите настояват за 6 млрд. лв.

Постепенно нарастване на относителния дял на финансиране в извънболничната помощ до 30% от общите публични средства за здравеопазване при ясно определена времева рамка в следващия четири годишен период.

Медиците искат да се засили процеса на изнасяне на медицински дейности от болнична помощ към извънболничната помощ.

Равнопоставен достъп до европейски финансови инструменти искат медиците. Това може да стане с безвъзмездни програми или безлихвени кредити за обновяване на медицинското оборудване и в частните практики в извънболничната помощ. До момента такива европейски средства да са достъпни само в държавните и в общинските болници.

Финансово и ресурсно стимулиране дейността на извънградските лекарски практики в районите с дългогодишен дефицит на здравно обслужване на населението, искат участвалите в дискусията.

Въвеждана на единна щатна таблица на заплатите на лекарите, съобразена с тяхната квалификация, практически опит, стаж, ниво на отговорност за всяка позиция, на която са.

Д-р Ставракев припомни, че европейското съотношение на лекарските заплати е от два до три пъти спрямо средната заплата за страната. "За България, имайки предвид, че средната заплата е около 1000 лева, е нормално заплатата на един лекар да бъде средно три хиляди лева и това не трябва да учудва никой за настоящия стандарт", изтъкна още той.

Освен това лекарите настояват с едно медицинско направление да се промени разрешеното съотношение - първичен - вторичен преглед.

Следващо предложение е за отпадане на чл. 76, а от Закона за здравно осигуряване, което дава възможност за продължаване на рекета спрямо изпълнителните на медицинска помощ в извънболнична помощ. "Без да са получили реални пари колегите са осъдени и се наложи да връщат реални пари", каза още Ставракев.

Друго настояване и предложение е за намиране механизъм за директен достъп на пациента до специалист в извънболничната помощ, което било практика в 20 европейски страни. Медиците настояват и за финансово обезпечаване на задължителното следдипломно обучение на лекарите по примера на Канада. Това щяло да доведе до повишаване качеството на медицинската услуга и безопасността при извършването на медицинските дейности.

От платформата CredoWeb се ангажират да предоставят резултатите от провелата се дискусия в затворена онлайн среда на следващото правителство. В дискусията са участвали и представители на различните политически сили.