От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.

Новата си заповед Кирил Ананиев представи в Министерство на здравеопазването.

Всички колективни и индивидуални спортове - тренировки и състезания, ще се провеждат без публика.

Ананиев поясни, че заведенията могат да работят в откритите си части при до 50% запълване на капацитета и спазване на всички мерки като дистанция и дезинфекция.

За празненствата Ананиев изрично уточни, че забраната се отнася за балове, сватби и кръщенета, като те могат да се провеждат на открито и с присъствие до 30 души.

Надяваме се с тези нови мерки да обърнем тенденцията от последните дни на постоянно увеличение на броя заразени, обясни Ананиев.

С новата заповед се дават указания и да се засили контролът от страна на властите. В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

Връщат част от строгите мерки

Връщат част от строгите мерки

Валери Симеонов: Трябва да се прекрати тази анархия

Случаите от последните дни и най-вече тяхното увеличаване показва, че сме подценили ситуацията, призна Кирил Ананиев, но допълни, че има и много излекувани, което е добра новина.

Здравната ни система е подготвена и може да поеме всички случаи - тежки и среднотежки случаи, увери още здравният министър. Ще се направи реорганизация така че леките случаи, които могат да се лекуват вкъщи, да бъдат освободени от болничните заведения. 

Желанието ни беше да дадем шанс на хората, включително и на футболните отбори. Дадохме доверието, жалко, че не се получи, много съм разочарован, заяви Ананиев, който посочи в отговор на журналистически въпрос кой ще поеме отговорността за увеличаване на броя на заразените у нас, с това, че новата заповед е именно поемане на отговорност.

Самият Кирил Ананиев призна, че е напуснал по някое време футболния мач, когато нещата са излезли извън контрол, но разбирал емоцията, която в един момент е надделяла. Припомняме, че здравният министър бе изпратен лично от премиера Бойко Борисов на мача да съблюдава за спазването на мерките.

Какво видя Ананиев на стадиона?

Какво видя Ананиев на стадиона?

Заедно със здравния министър бе и спортният Красен Кралев

На този етап не се обсъжда идея да се отговори с реципрочни мерки спрямо Гърция, която въведе засилен контрол на границата си и туристи се пропускат само през един пункт - "Кулата".

Хронологията у нас от последните 10 дни: 

  • 29 юни - 66 нови, 4691 установени, 219 жертви
  • 30 юни - 140 нови, 4 831 установени, 223 жертви
  • 1 юли - 158 нови, 4989 установени, 230 жертви
  • 2 юли - 165 нови, 5 154 установени, 232 жертви
  • 3 юли - 161 нови, 5315 установени
  • 4 юли - 182 нови, 5497 установени, 239 жертви
  • 5 юли - 180 нови, 5677 установени, 241 жертви
  • 6 юли - 63 нови, 5740 установени, 246 жертви
  • 7 юли - 174 нови, 5914 установени, 250 жертви
  • 8 юли - 188 нови, 6 102 установени, 254 жертви

Днес 9 юли бе отчетен и рекордът за 24 часа с 240 новоустановени с инфекцията. Така страна ни достигна до общия брой на установени от 6 342 и 259 жертви.

Ананиев издаде 4 нови заповеди за епидемичната обстановка

Ананиев издаде 4 нови заповеди за епидемичната обстановка

За маските, влизането в страната, за изолацията и изписването от болница, финала за купата на България...