Постигната е договореност с притежателите на разрешение за употреба на 3-те онкологични медикамента, чието осигуряване бе под въпрос.

Здравната каса ще продължи да заплаща три лекарства за злокачествени заболявания и едно за лечение на рядко заболяване , съобщи подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева, цитирана от БНР.

Постигнато е съгласие за отстъпките, внос и доставки ще има, а НЗОК ще продължи да плаща за лечението. По думите на Кръстева, онкоболните, които се лекуват с тези медикаменти, нямат основание за притеснение, защото терапията им е гарантирана.

Така ще се обезпечи лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, както и лечението на едно дете с рядко заболяване. Едно от лекарствата за редки заболявания, заплащани досега от касата, ще се поеме занапред от Фонда за лечение на деца, каза още Кръстева.

Медикаментите отпаднаха от Позитивния лекарствен списък по различни причини. Става въпрос за Ciyclophosphamide, Mitomycin, Ifosfamid.

Подуправителят на здравната каса беше категорична, че болниците нямат право да искат пари от пациентите си за лекарства от Позитивния лекарствен списък:

От пресцентъра на здравната каса, НЗОК вече ще заплаща и за лечението с още един медикамент, прилаган при пациенти със сърдечносъдови заболявания, с цел разреждане на кръвта. До този момент неговата стойност не е била поемана от НЗОК, защото не е бил известен притежателят на разрешението на употреба.