"Част от пациентските организации от години са свързани с политически амбиции." Това заяви председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров по време на пресконференция на федерацията, която беше озаглавена "Повече пари за здраве през 2018 г.? Надзорният съвет на НЗОК подписа смъртната присъда на пациентите и на българското здравеопазване".

Пресконференцията на Федерация "Български пациентски форум" е във връзка с мораториум на Националната здравноосигурителна каса върху заплащането на някои лекарствени терапии, част от които животоспасяващи и жизнено важни за българските пациенти. Мораториумът върху заплащането на тези терапии е приет от Надзорния съвет на НЗОК и предстои да бъде разгледан от народните представители.

С мораториум НЗОК спира животоспасяващи терапии през 2018 г.

С мораториум НЗОК спира животоспасяващи терапии през 2018 г.

Сигнализира Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България

Димитров обясни, че и той, като председател на пациентска организация, преди 3 години също е членувал в Надзорния съвет на НЗОК. Той обясни, че моделът изисква в Надзорния съвет да има представител на пациентската общност, който се избира на ротационен принцип. По думите му това е бил единственият период, в който не се е направило нищо лошо за здравеопазването на българските пациенти.

"Пациентските организации сега се подписват под това да има лимити за пациента, включително и за деца. Смятате ли, че тези пациентски организации мислят за някои или мислят само за себе си", попита иронично Димитров. Той посочи и пример - пациентските организации подкрепили "онази простотия" с пръстовия отпечатък.

"Тези пациентски организации не представляват пациентите, а гонят политически амбиции или други корпоративни интереси", отсече Димитров и добави, че представители на тези пациентски организации, както и такива от Българския лекарски съюз, са били поканени на пресконференцията, но не са се отзовали. Димитров призова те да бъдат попитани дали това, което се случва е добро за българските граждани.

"Народните представители не трябва да се съгласяват с този текст. Ако това стане, означава, че това не е политика на здравноосигурителната каза, а на избраните от нас депутати и министерски съвет. Това ще потвърди опасенията ни, че в България систематично през годините се води геноцид срещу здравеопазването от върховете на управата в държавата ни", обясни още председателят на ФБПФ и добави, че тези действия могат само да изгонят пациентите и много други хора от страната, защото "след такъв геноцид" нямало какво да ги задържи тук.

Димитров припомни и всички заболявания, за които се спира финансирането на лекарствените терапии. Засега лишени от лечение са: пациентите с хронична лимфоцитна левкемия, идиопатичната белодробна фиброза, остра лимфобластна левкемия, пациенти с умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит, хормонално позитивен/ ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза, пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация, пациенти с бъбречен ангиомиолипом, пациенти с астма, които въпреки осъществяваното досега лечение продължават да имат астматични симптоми, пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб.

Пациенти също скочиха срещу мораториума на НЗОК, спиращ животоспасяващи терапии

Пациенти също скочиха срещу мораториума на НЗОК, спиращ животоспасяващи терапии

Мораториумът създава по-големи проблеми от съществуващите сега

Председателят на Фондция "Псориазис" д-р Иван Богданов заяви следното: "Хипократ е казал, че процесът на лекуване има три страни - на едната страна стои болестта, на другите две - лекарят и пациентът. Единственият начин да преборим болестта е ако пациентът и лекарят се борят заедно с нея. Влизането на държавата в този триъгълник определено ще наклони везните в недобра посока".

По думите му спирането на тези лекарства със сигурност ще означава "смъртна присъда, защото за да се стигне до тези медикаменти, означава че всички други терапевтични варианти са изчерпани".