Националната пациентска организация също се обяви срещу мораториума на НЗОК, предвиждащ през 2018 година много нови лекарствени терапии, някои от които животоспасяващи, да станат недостъпни до българските пациенти.

Припомняме, по-рано днес Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България се обяви против мораториума върху заплащането на нови терапии от Националната здравноосигурителна каса. 

С мораториум НЗОК спира животоспасяващи терапии през 2018 г.

С мораториум НЗОК спира животоспасяващи терапии през 2018 г.

Сигнализира Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България

Пациентите са категорични, че в случай че исканата промяна в НЗОК бъде гласувана в Парламента, това решение ще засегне множество български пациенти, включително и тези с редки заболявания, които от години нямат друг шанс освен лекарствените терапии.

Лишаването на българските пациенти от нови терапии не бива да се случва и на практика ще остави без алтернатива пациентите и ще ограничи достъпа им до обществения и стопански живот на страната. Пациентската организация даде за пример новите молекули в лечението на хепатит С, които след като започнаха да се поемат от НЗОК, доведоха до излекуването на 97% от пациентите с това.

Според организацията налагането на тези временни мерки вероятно ще създаде по-големи проблеми в обществото, отколкото да реши вече съществуващи такива.

400 млн. лв повече иска НЗОК за 2018 година

400 млн. лв повече иска НЗОК за 2018 година

Към момента са изразходвани близо 1 млрд. лв. за болнична помощ и около 560 млн. лв. за лекарства

Националната пациентска организация призовава тези промени да бъдат сериозно преосмислени и да не се приемат от депутатите. "Опасяваме се, че ако това решение бъде подкрепено от депутатите в 44-то Народно събрание, то ще доведе до нарастване на социално напрежение и до остри реакции от страна на множество групи пациенти, на които ще бъде отнет шансът за качествен или какъвто и да било живот", категорично заявиха от организацията.

НЗОК дава 38 млн. лв. за лекарства

НЗОК дава 38 млн. лв. за лекарства

Допълнителни пари за лечение