Евентуален реваншизъм в Турция ще доведе до още повече проливане на кръв. Това предупреждение отправи здравният министър Петър Москов в интервю за БиТиВи във връзка с потушения преврат срещу властта в Турция.

Той подчерта, че позицията на страната ни е да пледираме активно Турция да не влезе в спирала на насилие и ескалация на напрежение. Повече насилие води до още насилие, предупреди още Москов. Той е категоричен, че в Турция не бива да има ескалация на насилие.

По думите на здравния министър за страната ни е важно да има ясна и стабилна конституционна власт в Турция. Ако тя стане страна с признат военен конфликт в нея, то България ще бъде първата близка и мирна страна. Това означавало, че бежанци от Турция и други страни ще идват у нас.

Москов подчерта, че здравната ни система е готова да реагира на терористичен акт. Случването му обаче е трагедия и не бива да го допускаме, смята той.

Относно предупреждението на премиера Борисов за евентуални рокади в кабинета, Петър Москов заяви, че не се чувства застрашен. Той обаче щял да подаде оставката си, ако Борисов я поиска. Относно критиките на червената лидерка Корнелия Нинова, той заяви, че вече стават банални. Оставката му се искала от десетия ден след идването му на власт.

Москов заяви, че обвиненията са лъжи. Той е категоричен, че нито едно от твърденията на Нинова не е вярно. По думите му нямало закрити общински болници, нямало и сливания, за да се избегне затваряне. Нямало нито желания, нито тенденция да се закриват болници. Петър Москов отрече и да има монопол при лекарствата.

Относно предложенията за нов правилник за фонда за лечение на деца, той заяви, че промените в момента са на етап обществено обсъждане. Те щели да гарантират ясна и публична процедура да се осигури лечение на децата.