Морбили е остро заразно заболяване с вирусна етиология, протичащо с висока температура, възпаление на очната лигавица и горните дихателни пътища и разпространяващ се по цялото тяло дребнопетнист обрив.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването взима превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на България. Предупреждението идва по повод продължаващата епидемия от морбили в съседна Румъния. В тази връзка от регионални инспекции по здравеопазване разпространиха листовка със съвети към гражданите.

Дребната шарка е заболяване, разпространено в целия свят. В периода до откриване на имунизацията се е считало за една от основните детски болести. Една от най-заразните болести, познати в съвременната медицина - заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран преди контакта.

Причинителят на заболяването е РНК вирус, разпространява се лесно, атакува имунната система и често води до усложнения, като възпаление на средното ухо, възпаление на ларинкса с пристъпи на задушаване, пневмония и в най-тежките случаи - до енцефалит.

Заразяването става по въздушно-капков път. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразителен около 1 - 2 дни преди първите прояви на болестта и през първите 4 дни от обривния период. Заразният индекс достига 95% - 100% при неимунизираните лица. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко.

Най-сигурният начин, за предпазване е чрез активната имунизация. Имунизацията се провежда с жива атенюирана ваксина, тривалентна - срещу морбили, паротит и рубеола. Прилага се на деца на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12-годишна възраст. Болните се изолират в дома си за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми - за 10 дни.

По отношение на самата болест, най-често тя се усложнява от появата на ларингити, ларинготрахеити и бронхити, пневмонии, усложнения от страна на ЦНС, сърдечно-съдова система, стоматити, отити, колити.

Диагноза за болестта се поставя въз основа на данните за контакт с болен от морбили и на базата на клиничните прояви на заболяването - признаци на катар на горните дихателни пътища, наличието на конюнктивит, наличие на характерните обривни единици, както и петната на Коплик по вътрешната страна на бузите и др. За бързо диагностициране на вируса могат да се използват серологични изследвания - РСК, ELISA.

Периодът от първия контакт с вируса (с болен от морбили) до изявата на първите клинични симптоми на болестта е 1 - 2 седмици. Заболяването започва с висока температура до 38 - 39, хрема с кихавици и обилен секрет от носа, зачервяване и сълзене на очите (конюнктивит).

От 2 - 4 дни след първоначалните симптоми и непосредствено преди появата на обрива се появяват характерните за болестта петна в устната кухина (петна на Филатов -Коплик) - по лигавицата на вътрешната страна на бузите, белезникави на цвят, обградени с червен възпалителен пръстен.

Същесвтуват и атипични прояви на морбили. В някои случаи заболяването може да започне внезапно, с висока температура, главоболие, кашлица и обрив, често започващ от крайниците. Атипичните форми се развиват при хора, които са непълно имунизирани срещу болестта.