Извънредната епидемична обстановка бе удължена с две седмици поради многократно увеличения брой новозаразени с COVID-19 . Безспорно признато е, че най-рисковата група са хора с тежки заболявания, които съставляват и най-големият процент от смъртните случаи.

Това посочват в открито писмо от НГИ "Системата ни убива"".

Хората с функционален дефицит принадлежат към тази най-уязвима част от населението. За съжаление тяхното съществуване зависи от решение на ТЕЛК. За да подготвят нужните документи за комисията те са принудени да обикалят многократно немалко здравни звена с различна локация. Така възможността от зараза се увеличава, евентуалните фатални последици - също.

Расте рискът за хората от малките населени места, принудени да пътуват по няколко пъти, за да подготвят документацията си. Нараства опасността и за онкоболните, които се явяват най-често на комисии и се нуждаят от най-голям брой документи. Озадачаващо е - все още лични лекари лекуват по телефона, затварят се отделения, възникват нови огнища, удължава се извънредната епидемична обстановка, а най- застрашените от COVID-19 пътуват, чакат с часове, обикалят здравни заведения в условия на засилваща се пандемия.

За да обслужат ТЕЛК ли, или за да увеличат броя на леталните случаи?! Преди около месец се обърнахме към министър Ананиев с въпроси по тази тема. Отговор няма. Надяваме се медиите да зададат въпросите по казуса. Надяваме се медиите да ни помогнат в искането за удължаване срока на ТЕЛК-решенията и за адекватни на ситуацията решения.

Става дума за предотвратима смърт. Миенето на ръцете няма да помогне.