Последните промени в Наредбата за медицинската експертиза са приети с Постановление на Министерския съвет № 13 от 26 януари 2023 г. и са обнародвани в ДВ, бр. 10 от 31 януари 2023 г. Стриктно е спазена процедурата по изготвянето и приемането на нормативния акт. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ), след като днес хора с увреждания протестираха срещу промените във Варна, а десетина недоволни се събраха и пред Министерския съвет (МС).

От здравното министерство посочват, че в работата измененията в наредбата активно са участвали взеха национално представителните организации на и за хората с увреждания. Проектът бил представен и приет единодушно на заседание на Националния съвет за хората с увреждания.

От МЗ уверяват, че в представения в МС окончателен проект за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза не е имало промени спрямо работния вариант, с който организациите на хората с увреждания са били запознати, освен няколко допълнително приети предложения в хода на обществените консултации, които според министерството са изцяло в подкрепа на интересите на хората с увреждания.

МЗ обяви "революционна" промяна в медицинската експертиза

МЗ обяви "революционна" промяна в медицинската експертиза

Попълват състава на ТЕЛК комисиите и с други експерти

От Министерството на здравеопазването допълват, че като част от процедурата по нормативната промяна на електронната страница на ведомството на 20 януари 2023 г. е била публикувана справка от общественото обсъждане на проекта на нормативния акт, с която всички заинтересовани страни са могли да се запознаят преди приемането му.

От МЗ заявяват че процесът по нормативната промяна на Наредбата за медицинската експертиза е съобразен изцяло с изискванията на Закона за нормативните актове, като е била осигурена пълна прозрачност на процеса и изрична информираност на основната заинтересована страна - хората с увреждания, както и на цялата общественост.