Втора среща на работната група, която трябва да предложи решение на проблема с ентералните храни и тяхното заплащане от Националната здравноосигурителна каса, се проведе в Министерството на здравеопазването.

Участниците се споразумяха действията по включването на ентералните храни в списъка на реимбурсираните от НЗОК лекарства да започнат веднага, като още утре МЗ трябва да изиска от експертните съвети по съответните диагнози до един месец да предоставят данни относно броя пациенти, вида и количествата на храните, от които се нуждаят.

В рамките на същия месец ведомството ще обобщи данните и ще ги изпрати в НЗОК за предприемане на необходимите процедури - съставяне на списъци, производители, препоръчителни дози според заболяването и възрастта, остойностяване и т.н.

По този начин ще бъде формиран прогнозен бюджет, който ще се прилага в първата година, като междувременно ще се събират данни за реалното потребление на специализираните медицински храни, за да бъдат включени в бюджета на НЗОК за следващата година.

МЗ ще прави проверки в складовете за лекарства

МЗ ще прави проверки в складовете за лекарства

На пазара липсват над 10 медикамента

Групата реши цялата процедура, включително срокове и отговорници по отделните дейности, да бъде описана в Пътна карта, която да бъде подписана от всички участници. Целта е да се осигури приемственост и независимо какви промени настъпят в Парламента, МЗ и НЗОК, процедурата да не спира.

Следващата среща на работната група ще е следващата седмица. На нея ще се дискутират и необходимите в момента промени, които могат да позволят на нуждаещите се пациенти над 18 г. да получат заплащане на медицинските храни до приключване на цялостният процес.

Работната група беше създадена по инициатива на Кремена Кунева - депутат от "Демократична България" и член на парламентарната комисия по здравеопазване. Председател е д-р Ивиан Бенишев от МЗ. На срещата днес присъстваха представители на Национална мрежа за децата, Общност "Мостове", експерти от МЗ и НЗОК.

Информационно обслужване" изхвърлило 288 лекарства от Позитивния списък

Информационно обслужване" изхвърлило 288 лекарства от Позитивния списък

Кабинетът предлага 10% увеличение на цените на клиничните пътеки